Според Съюза на международните превозвачи Пакетът мобилност няма да бъде гласуван днес.

Според информация, съобщена първо в БНТ, изпратена до тях от евродепутата Петър Курумбашев, председателят на ЕП Антонио Таяни е заявил, че пакетът няма изобщо да влезе за разглеждане. Информацията до късно снощи беше, че ще се проведе второ гласуване за влизане на текстовете в дневния ред на тази пленарна сесия.

Въпреки това планираният за днес протест на българските превозвачи не се отменя. 

Евродепутатите Емил Радев и Ангел Джамбазки заявиха пред bTV, че се надяват на няколко положителни сценария, но все още отпадането на гледането на пакета не е окончателно.

Борисов търси подкрепа за българските превозвачи в ЕП

Борисов търси подкрепа за българските превозвачи в ЕП

След гласуването по пакета "Мобилност"

Рано е да се обявява победа, след като изпуснахме дузпа на празна врата, сега не трябва да допускаме това да се случи, категоричен бе Джамбазки. Думите му са по повод отсъствието на трима български евродепутати, което се оказа от ключово значение.

Те настояват пакетът "Мобилност" да се върне в Транспортната комисия и да се разгледа в мандата на следващия Европейски парламент. Според тях, всички, които са настоявали планът "Макрон" да се гласува днес, са потъпкали правилата на ЕП. Такъв проект трябва да се разгледа в новия състав на парламента с нов петгодишен мандат, категорични са те.

От Съюза на международните превозвачи изразиха надежда, че ще започне сериозно разглеждане на проекта с качествени и ясни промени. Законопроект, който засяга 11 млн. души, не може да бъде решен в последния момент, потъпквайки всички правила на ЕП, посочват те.

Росен Желязков за гласуването на пакета "Мобилност": Бесен съм от този резултат

Росен Желязков за гласуването на пакета "Мобилност": Бесен съм от този резултат

Загубихме нашия мач в последната минута

Според Джамбазки, ако текстовете не минат на днешната сесия, шансовете това изобщо да се случи драстично намаляват. Той коментира, че парламентът няма право да налага мерки при почти изравнени гласове, напомняйки, че на последното гласуване резултатите са били 156 срещу 154 гласа.

Припомняме, в 12 часа българско време те ще излязат пред Европейския парламент в Страсбург, за да изразят недоволството си срещу ликвидирането на транспортния бизнес в Източна Европа. Паралелен протест ще се състои и в София.

Снощи министър-председателят Бойко Борисов заяви във "Фейсбук", че е писал на премиерите на Гърция, Испания, Ирландия, Португалия, Словакия и Хърватия, както и на лидерите на ЕНП партии от тези държави, с молба да подкрепят усилията на българските евродепутати за удължаване на срока за дебати и изработване на едни по-балансирани и справедливи мерки по пакета "Мобилност".

Пакетът "Мобилност" влезе в дневния ред на ЕП за сряда

Пакетът "Мобилност" влезе в дневния ред на ЕП за сряда

Трима български евродепутати не са били в зала за гласуването