Необходим е нов ремонт на кабинета Борисов. Не може да се кърти на парче. Това заяви президентът Георги Първанов по време на едночасова извънредна пресконференция в Перник, дадена по повод сериозните събития случващи се в сраната.

Според Първанов министър-председателят трябва да поеме своята отчетлива отговорност.
Смяната на Трайчо Трайков е признание за провала на икономическата и енергийна политика. "Отговорността е не само на Трайков, но и на цялото правителството и лично на Бойко Борисов," заяви досегашният държавен глава.

По думите му не могат да не бъдат отчетени разнопосочните сигнали от страна на Бойко Борисов по отношение на енергийните проекти.
Във връзка с цената на АЕЦ „Белене" Първанов заяви: „Да, предишното правителство е подписало ескалация на цената по българския вариант. Защо и как е направено това някой трябва да отговаря, но ние трябва да заложим на общоевропейската индексация."

Той допълни, че през 2009 година са проведени преговори и Русия е била готова да приеме този вариант само, че министър-председателят не си е мръднал пръста да направи нещо в тази насока.

Отстраняване на здравния министър Стефан Константинов
, по думите на Първанов, е признание за провал в здравеопазването.
Не може три пъти в рамките на мача да сменяш левия бек, заяви Първанов и подчерта, че настоящото правителство няма ясни визия, стратегия и политика.

Президентът Първанов коментира и че никога не е обичал да кадрува, но ако трябва да подскажа на Бойко Борисов - нерешените проблеми идват от Симеон Дянков.

Относно споменатата от Росен Плевнелиев възможност да вземем заем от МВФ Първанов заяви, че тази идея се обсъжда дни наред, но за пръв път получава подкрепа на такова високо ниво. Според него това е поредното признание за провал на 80-те антикризисни мерки на кабинета.

Иначе Първанов приветства идеята на държавния глава и министър-председателя за провеждане на референдум за АЕЦ "Белене" и шистовия газ. Той призова опозицията да инициира такъв референдум, ако Бойко Борисов не го направи: "Мисля, че такава инициатива приляга на левицата, която отдавна има на въоръжение този проект."

Първанов засегна имената и на външния и вътрешния министър на страната. По думите му отговорност за провала на бизнес форума в Катар, както и за този в Тунис и много други носи външно министерство. Причината пък била в разбиването на българската дипломация от Николай Младенов.
Много мини ще продължават да гърмят под краката на премиера и нищо добро не го чака, ако продължава да му се доверява", заяви Първанов.

Той подчерта, че не поставя под съмнение амбицията на Цветан Цветанов да командва парламентарната група на ГЕРБ така, както Дянков се опитва да командва чрез финансови механизми. "От всички обаче страдат само и единствено българските граждани", подчерта Първанов.

На въпрос какво може да „взриви" кабинета „Борисов" Първанов посочи, че това са бедните отчаяни и протестиращи хора. Проблемът тук обаче е, че те не припознават опозицията и в частност БСП като политически носител на този гняв.

За следващите избори Първанов заяви, че е сдържан оптимист. Според него основни приоритети на един кабинет трябва да са на първо място здравеопазването и след това развитието на новите технологии, енергетика, селско стопанство и образование.

Той подчерта, че на този етап в България не може да има т. нар. правителство на националното съгласие. По думите му ГЕРБ не е желан партньор от никого и в БСП не може да има и мисъл за сътрудничество.

Георги Първанов е категоричен. че ГЕРБ не разполага с кадрова база."ГЕРБ се задъхва, Бойко Борисов се задъхва в усилията си да намери решение на различни въпроси. Има обаче поне още 5-6 имена, които висят, но могат да си тръгнат", заяви той, като отказа да посочи визираните от него лица.