"През последните години скоростта на догонване на ЕС е два пъти по-ниска, отколкото преди да влезем в ЕС. Това не означава, че ЕС ни е забавил, а по-скоро обратното, че има какво да се желае по отношение на ефективността и на начина на управление на евросредствата.".

Това заяви пред БНР Любомир Дацов, бивш зам. финансов министър в правителството на НДСВ, сега член на Фискалния съвет на страната.

Борисов огласи "основание" да му се иска оставката: 29 млрд. евро за България

Борисов огласи "основание" да му се иска оставката: 29 млрд. евро за България

В новия бюджет на ЕС за България са отделени 1 млрд. евро повече

По думите му не трябва да има разлика между управлението на вътрешните средства и на външните средства. Това са наши пари, които използваме, за да постигнем наши цели. Тогава размерът няма значение". Това коментира.

Според него сделката в Брюксел е пълен провал на всички основни принципи.

"Получи се намаление на средствата спрямо първоначалното предложение с около 3%. Една група от богатите държави ще имат право на редуцирани вноски. Рамката води до това, че отиват повече средства за земеделие и кохезия. Тоест, увеличени пари, но въпреки приказките за ново бъдеще, около 90% нещата са същите като преди", категоричен е Дацов.

Борисов нямал история на успехи в преговорите с Брюксел

Борисов нямал история на успехи в преговорите с Брюксел

Зинаида Златанова: премиерът не си е чел brief-а

Според него са важни механизмите на разпределение и при одобрение на програмите.

Той акцентира, че са орязани някои важни области, които макар и нетрадиционни са ефективни и смислени. Парите от тях са пренасочени за земеделие... Не става дума за едни пари. Текущият модел показа значителен недостатък. Той води до това, че се действа за обезлюдяването на населените места и промяната в съотношенията град - село.

"Тези помощи за селските райони и фермерите вместо да стимулират устойчивото развитие на селското стопанство, стимулират, аз го наричам, "американското земеделие" - земеделие с машини и малко работна ръка, базирано на четири основни продукти", каза Дацов.