Депутатите избраха Момчил Мавров за подуправител на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК). Това стана възможно с гласовете на ГЕРБ/СДС и ДПС.

Макар обаче депутатите от "Възраждане" и "Има такъв народ" да бяха в зала, те не гласуваха. Само четирима от "Възраждане" бяха "против". При гласували 186 народни представители 103 бяха "за", а 83 "против".

На прегласуването ситуацията бе сходна - гласуваха 185 депутати, но този път само трима от "Възраждане" гласуваха - отново "против".

Така решението бе прието със 103 гласа "За", 82 гласа "против" и нито един "въздържал се". Всички народни представители от БСП и ПП-ДБ гласуваха против.

След гласуването от парламентарната трибуна Настимир Ананиев от ПП-ДБ обвини "Възраждане" и ИТН, че решението е прекарано именно с тяхното негласуване. Двете формации са се оказали резервното колело на ГЕРБ и ДПС според Ананиев. И призова - гледайте какво правят, а не какво говорят.

"Слушахме ги повече от час колко са против, но накрая не гласуваха. Скрихте се, за да могат Пеевски и Борисов да се наложат с вашата благословия", заяви Ананиев.

След изказването му депутатите от "Възраждане" и ИТН започнаха да напускат залата. В този момент обаче някои от тях и народни представители от ПП-ДБ се събраха в купчина и започна размяна на реплики. До физическа агресия не можа да се стигне. Председателят на парламента даде почивка от 20 минути.

БСП видя ново мнозинство в парламента
Обновена

БСП видя ново мнозинство в парламента

"Възраждане" отричат да са част от него

Преди гласуването да се състои близо 2-часов дебат разгорещи страстите в пленарната зала на Партийни дом. Скандалът първоначално бе между ПП и "Възраждане" с взаимни обвинения в лицемерие. После обаче активно се вклщючиха от ИТН. Нападки и нецензурни реплики от парламентарната трибуна имаше изобилие. Тошко Йорданов се сдоби и с наказание "забележка", тъй като нарече ПП-ДБ морални отпадъци.

Припомняме, че преди дебата в пленарна зала съпредседателят на парламентарната група на ПП-ДБ Христо Иванов предупреди пред журналисти в кулоарите, че ще има тежки политически последици, ако Момчил Мавров бъде избран за подуправител на НЗОК. ГЕРБ-СДС благодарение на "Възраждане" вкараха точката за избор на подуправител на НЗОК в дневния ред на Народното събрание, а "Възраждане", като не участват в гласуването, могат да направят избора възможен, бяха опасенията на Иванов, които се оказаха основателни.

Бившият премиер и настоящ съпредседател на ПП-ДБ Кирил Петков пък обясни, че това, което се случва в момента, е, че има в секретното деловодство на ДАНС доклад срещу Мавров, има съмнение и за лобизъм за частни болници.

Борисов няма да бута сглобката заради НЗОК, оставя я "докато ни издържат нервите"

Борисов няма да бута сглобката заради НЗОК, оставя я "докато ни издържат нервите"

ГЕРБ имат договорка с Кирил Петков, Асен Василев и Лена Бориславова за НЗОК