Република Северна Македония има проблем с целия ЕС. Тази позиция изрази в кулоарите на парламента Асен Василев от ПП за изявлението на Стево Пендаровски, президент на РСМ. 

В момента всичко е в ръцете на дипломатите, по мнението му. Ние трябва да оркестрираме сериозен отговор, това не е проблем само между България и РСМ, това е проблем на целия ЕС, смята народният представител. Трябвало да използваме цялата сила на общността, за да бъде накарана РСМ да спазва правилата и човешките права. Тя няма да започне преговорен процес, докато ЕС и България не се убедят, че правата на българите там се зачитат. Това вече не е двустранен проблем, както се вижда, изтъкна Асен Василев. Затова с единен европейски фронт трябва да се защитят българите в РСМ.

Опит да се вкарат България и РСМ в руско-украинския сценарий съзря Костадинов

Опит да се вкарат България и РСМ в руско-украинския сценарий съзря Костадинов

"Маниакално бързо" разпускане на парламента иска лидерът на Възраждане

Преди това реакция на най-високо ниво срещу РСМ заради побоя на Християн Пендиков поиска и левицата. На брифинг в НС Кристиян Вигенин изрази очакване такава да дойде от министър, президент, премиер. Да не се замита въпроса под килима, настоя социалистът. Случаят с Християн не е криминален, според него, а е резултат на системно насаждане на омраза срещу България. 

Левицата осъжда остро този случай и очаква от българските власти по-активен и цялостен подход срещу РСМ, както и защита на македонските граждани с българско самосъзнание. Вигенин иска този случай да стане тема на Съвета на Европа и ОССЕ. А за изборите червеният депутат каза: "Времето на този парламент приключи". Президентът трябвало да направи своята оценка. Колкото по-бързо имаме работещ парламент, толкова по-добре , изтъкна Вигенин.

ЦИК готови за избори на 2 април

ЦИК готови за избори на 2 април

Проведени са срещи с представители на МС, като утре предстои още една