Председателят на Народното събрание Вежди Рашидов и депутати почетоха жертвите на комунистическия режим на церемония пред параклиса и мемориалната стена до Националния дворец на културата (НДК), съобщиха от пресцентъра на парламента.

"На днешния ден ние свеждаме глава в памет на жертвите на тоталитарния комунистически режим. С болка си припомняме, че на 1 февруари 1945 година Народният съд масово произнася смъртни присъди над много граждани, сред които и народни представители", заяви Рашидов. Днес трябва категорично да осъдим извършените политически репресии и посегателства срещу парламентаризма, плурализма, правата на човека и свободата, но и да покажем, че сме извлекли поука от миналото, подчерта той и призова да не се забравят лагерите в Скравена, Белене и в други краища на страната, където загинаха много невинни хора от българската интелигенция. Наша е отговорността да поставим бъдещето на България и на българския народ над всичко, защото е важно с какво искаме да бъдем запомнени - като българи срещу българи или като българи за българите, изтъкна Вежди Рашидов.

На церемонията присъстваха президентът ( 2012 - 2017 г.) Росен Плевнелиев, председателят на Столичния общински съвет Георги Георгиев, политици, общественици и много граждани. В памет на жертвите на комунизма беше отслужен молебен и бяха поднесени венци и цветя. Денят на признателност и почит към жертвите на комунистическия режим се чества на 1 февруари по предложение на президентите Желю Желев и Петър Стоянов.

Цветя пред мемориала на жертвите на комунистическия режим поднесоха и съпредседателите на "Демократична България" Христо Иванов, Атанас Атанасов и Владислав Панев. Паметта на жертвите на комунизма бе почетена и от десетки сподвижници и общински съветници на обединението, както и от народните представители от "Продължаваме промяната" Никола Минчев и Андрей Гюров.

На 1 февруари 1945 година е осъден на смърт и физически унищожен българският политически елит. Същата вечер са избити тримата регенти, 22 министри, 8 царски съветници, 67 депутати, 47 генерали и полковници. Стотици хиляди са изчезналите, избитите без съд, изпратените по затвори и лагери - само защото достойно и смело се противопоставят на пълзящия комунистически терор, се посочва в съобщение от пресцентъра на ДБ.

Бойкот на БСП и дрънкане на шпаги от „малки коалиции“, руска и софийска

Бойкот на БСП и дрънкане на шпаги от „малки коалиции“, руска и софийска

Предпоследен ден на 48-то Народно събрание

"Тези мракобесни времена са червена лампа, която и днес продължава ярко да свети и трябва да ни държи отговорни това да не се повтаря никога повече. Нашата отговорност пред жертвите на комунистическия режим ни задължава да браним свободата всеки ден. Ние от "Демократична България" сме приели, че човекът и неговото достойнство са в центъра на правенето на политика и ще браним това достойнство всеки ден", подчертават от формацията.

Председателят на ПП "Обединени земеделци" Петя Ставрева и членовете на националното ръководство на партията Красимир Вълев, Симеон Стоилков и Лъчезар Вълев също са поклониха пред жертвите комунизма и поднесоха цветя на мемориала в градинката до НДК. Това стана ясно от информация, разпространена от пресцентъра на политическата сила.

"Първи февруари е черна дата в българската история. Преди 78 години на този ден т. нар. народен съд на комунистическата власт осъжда на смърт регенти, депутати, министри, генерали, общественици. Присъдите са изпълнени същия ден. Избит е цветът на българската нация", заявяват от партията, като допълват, че тази година за 12-ти път официално демократичната общност у нас отдава почит на жертвите на комунистическия режим, сред които има и много земеделци. По думите на Петя Ставрева след 9 септември 1944 г. за няколко месеца в страната по политически причини са убити и безследно изчезнали над 20 000 души. "В годините след това, без съд и присъда, комунистическата власт въдворява, измъчва и убива хиляди българи в лагерите на смъртта в Белене, Ловеч, Богданов дол, Скравена, Куциян и други", изтъкват от "Обединени земеделци" и призовавам хората да казват на висок глас истината за репресиите срещу земеделците, срещу демократите, срещу инакомислещите политици и интелектуалци, за гоненията срещу църквата. Споменът за тях ни задължава да извадим на светло истината за репресиите, за гоненията, за потъпкването на човешкия дух и достойнство - все позорни факти от времето на червения режим, подчерта Ставрева. Само така ще спрем подмяната на истината за режима, която продължава и днес. Тази истина е необходима на младите поколения българи и на цялото ни обществото, за да не позволяваме нови посегателства срещу свободата и демократичния път на развитие на България, е позицията на "Обединени земеделци".

"Като отдаваме почит на хилядите български мъченици за свободата, нека помним, че и свободата, и демокрацията трябва да се отстояват всеки ден и всяка заплаха за тях трябва да бъде премахвана в зародиш", зоват още от партията.