Представители на над 20 политически партии, заявили участие в предстоящите парламентарни избори на 12 май, подписаха в хотел Шератон Обществен договор за свободни, честни и демократични избори.

Инициативата е на Гражданска коалиция за наблюдение на изборния процес с основен инициатор и ръководител Асоциация „Прозрачност без граници".

На една маса седнаха Цветан Цветанов, Михаил Миков, Четин Казак, Екатерина Михайлова, Яне Янев, Емил Кабаиванов и представители на Обединени земеделци и Българска социалдемократическа партия.
Столът, предвиден за представител на „Атака" обаче, остана празен.

Официалният документ първи подписа ръководителят на предизборния щаб на ГЕРБ Цветан Цветанов. Той благодари на Асоциацията „Прозрачност без граници", че през годините е спомагала за утвърждаването на по-голяма прозрачност, като припомни, че партия ГЕРБ винаги се е присъединявала към подобни инициативи.
Цветанов призова инициаторите и за участие и контрол над работата на социологическите агенции и уеднаквяване на техните методики, като напомни скандала от последните дни.

Михаил Миков от БСП обаче подчерта, че е изгубено доверието не само в самите политици, но и в думите и актовете им въобще. Той призова всеки от участниците на изборите да спести доза демагогия.
Миков изказа съжаление, че в залата не присъстват представители на ЦИК и служебното правителство и подчерта, че ако администрацията не се аполитизира, днешният договор ще се превърне в „гол афиш".

Четин Казак от ДПС добави, че се надява институциите да бъдат на висотата на обществения интерес.
Подобно мнение изказа и Екатерина Михайлова от ДСБ, която апелира присъстващите да не бъдат казионни, просто подписвайки един договор, а да работят реално за провеждането на честни избори.

Най-остър към ЦИК бе лидерът на СДС Емил Кабаиванов, който припомни, че със свое решение Комисията е лишила четири парламентарно представени партии от представителство в СИК и РИК. Водим съдебна битка срещу това решение, напомни Кабаиванов.

Лидерът на РЗС Яне Янев поздрави организаторите за инициативата, но побърза да отбележи, че и тези избори ще се проведат в условия на нереформиран закон за политическите партии. По данни на РЗС повече от 70% от циганите в страната желаят да продадат гласа си и сами отиват в централите на партиите, за да го предлагат.
„Не искам да упреквам ромите. Те го правят, защото са докарани до такова състояние, че се опитват да вземат по някой лев, за да преживеят", посочи Янев.

Йонко Грозев от „България на гражданите", който беше седнал на отсрещната маса, призна, че усещането му е двояко. От една страна този договор е стъпка към осветляване, но от друга - сериозните проблеми с купуване на гласове и подмяна на вота на избирателите няма да се реши с една декларация. Грозев подчерта, че Движението на Меглена Кунева е заложило в своята предизборна програма конкретни мерки за реформи на съдебната система и аполитизация на държавните институции.

Човекът на Слави Бинев, Поли Карастоянова, пък обеща ГОРД да поемат своята отговорност, идваща с подписването на този договор, но, че те се разграничават категорично от сътрудничество с партията, която доведе България до това състояние.
Тя припомни, че именно ГОРД първи са извели на протест срещу управлението на ГЕРБ над 10 хиляди граждани. Според нея в България купуването на гласове е нищо пред купуването на цели кампании.