Има реалистичен вариант за коалиция между три партии в 51-вия парламент. Това заяви пред БНР директорът на "Галъп интернешънъл Болкан" Първан Симеонов.

"Част от ПП-ДБ едва ли ще са много радостни от нова колаборация с ГЕРБ и може би ще трябва подкрепление от някъде другаде. Разбира се, че ИТН, които са главните потенциални партньори в такъв кабинет, също едва ли ще са много радостни. Трябва да е тежък компромис. Що се отнася до БСП - знам ли, те от една страна биха се радвали изведнъж да се окажат във властта, от друга страна, аз на тяхно място бих играл малко по-дълга игра - не бих търсил участие във властта веднага, бих търсил малко по-опозиционна роля, която може да се окаже и красива роля за един непопулярен кабинет на компромиса, какъвто може да се окаже следващият, ако го има. Вероятно ще се опитат да заобиколят ДПС-тата", изреди вариантите той.

Първанов е на мнение, че Алиансът за права и свободи ще трябва да прояви "известно приличие" и ако ще участва под някаква форма в управлението, то трябва да бъде форма на подкрепа. А ДПС-Ново начало трябвало да внимава "колко се обозначава".

ГЕРБ първи, ПП-ДБ втори, МЕЧ влиза, но ще остане ли "Величие"?

ГЕРБ първи, ПП-ДБ втори, МЕЧ влиза, но ще остане ли "Величие"?

ДПС - Ново начало изпреварва АСП на Доган

Според социолога старото начало след появата на Новото начало изглежда една идея по-приемливо за някаква колаборация. По негови думи и двете фракции са оползотворили своята ниша.

Освен математически трудно, ще бъде и политически много трудно, обобщи Симеонов. Той подчерта, че българското общество очаква съставяне на правителство.

"Фактът, че имахме и малко по-висока активност, е доказателство, че хората в достатъчна степен са осъзнали, че тези избори не могат да бъдат броени просто за поредните избори и че тази поредица трябва да има своя край", изтъкна Симеонов.

По негови думи гласувалите днес са го направили малко по-енергично от очакваното. Като че ли ще отидем по-скоро на около 2,5 млн. гласа, а очакванията са били за 2 млн., отбеляза той. Имало поне една хубава новина от тази вечер.

Започват калкулациите и гадаенето дали ще има правителство и какво може да е то, посочи социологът.

Борисов и парламентарната математика - всички са потенциални партньори

Борисов и парламентарната математика - всички са потенциални партньори

ГЕРБ ще управлява с всеки, който подкрепя "нашата програма" и няма да приема условия

Според него купеният, контролиран и неестествен вот вероятно е събудил някаква реакция у хората.

Симеонов не изключи да има размествания в позициите на партиите и призова да се изчака паралелното броене и официалният резултат.

"Като че ли в тази кампания за пръв път знаем, че данните ще покажат едно, а най-вероятно резултатите ще покажат друго, и то главно в нишата на ДПС. Ако не бъда опроверган, това ясно значи, че технологичните процеси, прагматичните процеси, даже грозноватите процеси в българската политика набират скорост. И след четири години политическа криза в България имаме следното нещо - онзи политически елит, който трябваше да бъде избутан през 2020 г. - това беше повикът на протестите, не просто не е избутан, а продължава да има значение или блокираща квота, новите играчи стават все повече и повече екзотични и на всичкото отгоре сме на път да докоснем онзи нерв, който не бива никога да докосваме, а той е групата на българските турци. Тези неща след четири години политическа криза ме карат да смятам, че е време да приключим с политическата криза", обобщи той.

Новото начало необратимо, но Делян Пеевски благодари писмено

Новото начало необратимо, но Делян Пеевски благодари писмено

В позицията си той уверява, че съзнава отговорността и обещава да оправдае доверието