"Ако се стигне до изпращане жива сила в Украйна, аз ще съм един от първите, който ще излязат, както 1999-а година, на площада. Това е война между съседи, близки по кръв с нас. Ние нямаме място там!"

Това заяви президентът в периода 2002-2012 г. Георги Първанов пред БНР

Той припомни за загиналите по време на първия му мандат петима български военни в Кербала и изтъкна: "Не бих искал това да се случва. Не пожелавам на никой български държавник да посреща загинали български войски."

Европарламентът "за" увеличаване на производството на боеприпаси и ракети за Украйна

Европарламентът "за" увеличаване на производството на боеприпаси и ракети за Украйна

Решението беше прието с 446 гласа "за", 67 "против" и 112 "въздържал се"

"Ще си позволя да припомня, макар и без ентусиазъм, че съм един от онези, които подписаха договорите за членството на България в ЕС и указа за членството в НАТО. Не знам дали като Стамболийски няма да се наложи да счупя, макар и с по-късна дата, писалката. Винаги съм бил против това да се опитваме да връщаме лентата на историята назад. Но не са по-големи европейци от нас. Ние просто разбираме нашето партньорство, съюзническите отношения по различен начин - не на всяка цена", подчерта Първанов. Не можем да бъдем непрекъснато във всеки строй, каза още той. Според него има случаи, в които България трябва да запази своята дистанция. "Присъствието на тази личност като министър на войната (Тодор Тагарев - бел. ред.), не е грешка на езика, ме изпълва с подозрения. Чух изявления на ястреби отдясно, които казват точно това", заяви Георги Първанов

Запитан какво свързва ГЕРБ/СДС и ПП/ДБ в идеята за общо управление, той изтъкна, че без съмнение това се случва заради общия интерес на двете формации, който не е политически или национален, а личностен и може би тяснопартиен. Вероятно има, както те самите признават, и осезателен външен натиск. Това направи възможно събирането на две непримирими до скоро формации. Ние даже не може да допускаме, да се досещаме колко може да е силен този външен натиск", посочи Първанов.

Във връзка с призива на държавния глава Румен Радев към Николай Денков при връчването на втория мандат да преосмисли дали да го оползотвори, той коментира, че президентът е в правото си да изразява своята политическа позиция, като отбеляза, че има и решение на Конституционния съд по тази тема. "Президентът Радев даде мандата, не наруши Конституцията. На тях им трябва враг, който да спои тези рехави редици. Който да ги мотивира. Враг външен и този враг трябва да е достатъчно силен. Не може да е БСП. Затова най-добре е да посочат Радев като такъв", каза Георги Първанов. Той смята също, че евентуална процедура за импийчмънт ще героизира Радев и след излизането си от институцията той може да им стане много сериозен бъдещ опонент.

Първанов също съзира притеснителни елементи сред съвместните приоритети на ПП/ДБ и ГЕРБ/СДС, като например предвидената смяна на ръководители на служби. "Нещо повече - те казаха, че имат внесени проектозакони, с които да отнемат от президента службите, правото президентът да е съпричастен към назначението на ръководителите на службите. Категорично възразявам срещу такава идея. Не бива цялата власт да се концентрира в Министерския съвет, защото тогава вече ще се пристъпи към нещо повече от лов на вещици", предупреди той.

Според него първият проблем в договорката между ПП/ДБ и ГЕРБ/СДС ще възникне на местните избори, на които той очаква свирепа битка между двете коалиции.

"ДПС извървя своя път, мина през чистилището, както всяка партия. Но така изведнъж, както стана вчера, за мен това е изненада и не може да е само свързано с идеята за конституционни промени. ДПС ще бъде нещо като подкрепа в тила. Не казвам "златния пръст". Допускам, че някой може да ги търси и заради гласуването на имунитетите и негласуването, респективно", коментира още Първанов.

Той също призова лидерите на БСП и "Левицата" да намерят общ език в условията на обединение в дясното политическо пространство, за да сформира силна лява алтернатива, която да върне подкрепата към левите формации.