Беронов и Първанов "кръстосаха шпаги" в ефира на Нова телевизия.

Опонентите имаха възможността да изложат позициите си по едни и същи актуални теми, да си поставят въпроси ребром и да отправят забележки.
Според регламента те отговориха на 6 общи въпроса и на още по три индивидуални за всеки един от тях.
След всеки отговор двамата имаха по една минута за реплика.

Двамата конкуренти трябваше и да отговорят на неудобните въпроси на водещата на предаването „На 4 очи" Цветанка Ризова.

Тя не спести на Първанов темите за дадения мандат на ДПС и „бащинството" на тройната коалиция, за досиетата, за АЕЦ, нито спести на Беронов въпросителните около единната дясна кандидатура и начина, по който беше получена подкрепа на Бойко Борисо.

Към края на предаването на кандидат- президентите бе предоставена думата и за обръщения към избирателите.

Беронов сподели, че в райони, които посетил, българските малцинства се чувстват несигурни и упрекна опонента си, че това се дължи на дадената от него власт на ДПС и обръчите на фирми.

Не аз съм дал властта на ДПС, а ДПС получи 3-ти резултат на парламентарните избори", заяви Първанов.
Освен математическата логика, по която е редно мандат да получи третият а не шестият или седмият в класацията, има и друга логика - логиката на възможността за съставяне на правителството и изход от политическата криза, която можеше да провали европейското ни членство, обясни Първанов.

Той уточни, че неговият вариант е бил не за тройна, а за четворна коалиция - с участието на БНС, който се е провалил.

За тройната коалиция Първанов каза, че и този вариант е добър, защото е изпълнила мисията да вкара страната ни в ЕС.
Според настоящия президент коалицията има и за какво да бъде критикувана, но това трябва да се прави от принципни позиции.

Мотото на дебата по Нова телевизия беше: "България през следващия президентски мандат. Има ли битка между лявото и дясното?".

"Нашият приоритет е достойно приемане на страната в Европейския съюз".
Това заяви Неделчо Беронов по време на дебата в отговор на въпрос каква е ролята на президента в реализирането на външнополитическите приоритети на държавата.

"Към президента има нови изисквания на базата на европейската интеграцията. Трябва да влезем с достойнство в ЕС, с високо чело. Трябва да лобираме, за да повдигнем стандарта на живот в страната", категоричен беше десният кандидат.

"Прекалено акцентирахме върху положителните страни от нашето членство, а някой трябва да обясни предизвикателствата. Не се използва достатъчно експертния потенциал на нацията.
През моя мандат се опитах да изцедя всичко, което имаше в тези експерти и да го предоставя на правителството", каза Георги Първанов по повод членството на страната ни в ЕС.

В своята реплика Неделчо Беронов посочи, че задължение на правителството е да подготви България за членството ни в ЕС, за използването на европейските фондове. "България не е поискала нито един цент от съюза за здравеопазване, за разлика от Румъния", посочи като пример Беронов.

Десният кандидат каза още, че не е добра готовността ни да усвоим европейските фондове.

С това негово твърдение се съгласи и Георги Първанов, като заяви, че всички досегашни правителствата са укорими, че не направиха достатъчно, за да усвоим европейските фондове.

"Моето конкретно предложение е бюджетният излишък да се задели, за да се създадат експертни консултативни звена към областите, които да консултират общините и бизнеса в подготовката на проектите", предложи Първанов.
Големият ни проблем е нашата неспособност да подготвим качествени проекти за ЕС, завърши кандидатът за втори президентски мандат.

Беронов отправи към опонента си репликата, че България е изгубила водещата си роля в региона, от периода 1997 - 2001 г., като посочи още, че Румъния е иззела водещата роля в югоизточната политика и коментира, че там имаме по-скоро спад, отколкото прогрес.
В отговор Първанов му припомни думите на президента Буш от срещата си с него в Овалния кабинет - че България е лидер на Балканите.

Първанов даде висока оценка за направеното от предишните правителства, състави на парламента и предишните президенти за членството на страната в ЕС и НАТО.
Той изтъкна и своя принос като опровержение на неоправдалите се съмнения, че когато лидерът на левицата бъде избран за президент, страната ще изпадне в изолация.

Като приоритет Първанов посочи отворената балансираната политика.
"Винаги се е спорело - дали на изток, дали на запад, но няма такава дилема - в този мандат се показа, че България може да стои добре и във Вашингтон, и в Москва", каза той и добави като друго постижение балканската политика и постигнатите добросъседски отношения. "Това беше външна политика, не протоколна, не паркетна, а която решава проблеми", категорично заяви Първанов, припомняйки, че за петте си години мандат 12 пъти е посетил Македония.