След като вчера президентът Георги Първанов обяви, че ще наложи вето на текстове от изборния кодекс след националната конференция на КНСБ, днес той съобщи, че по всяка вероятност ще наложи вето и върху текстове от КСО.

В момента неговите експерти разглеждат кодекса.

Аз по принцип не коментирам президента. Мисля, че с много усилия в разстояние на една година със синдикати и работодатели подписахме национално споразумение за пенсионната система за следващите 25 години, за да може да бъде тя устойчива, а за да знаят хората, които ще се пенсионират, какви доходи от пенсия ще получават.

Здравеопазването ни е в кома, а ние се занимаваме с посланиците. Смятам да се посветя на друга тема
Още от Първанов за скандала

Това заяви социалният министър Тотю Младенов, попитан как ще коментира идеята на президента да наложи вето върху Кодекса за социално осигуряване.

Подписаното споразумение между синдикати, държава и бизнес той определи като безспорен успех и подчерта, че чрез него е постигнато максимално съгласие между работодатели, синдикати и държава.

Младенов коментира, че отпадането на точковата система от следващата година не е обсъждано по време на тристранките. Не желая този въпрос да се политизира, подчерта социалният министър.

Той допълни, че с подписаното споразумение за реформа на пенсионната система се гарантира намаляване на дефицита в осигурителната система и се гарантира също така, че след време хората ще получават нормални пенсии.

Президентът Първанов и социалният министър бяха гости на юбилейната конференция „КНСБ след 20 години - с поглед към бъдещето".

Нашият диалог никога не е бил самоцелен, търсили сме решения заедно по време на остро социално напрежение, изтъкна той, визирайки учителските стачки при предишното правителство. Признавам, че тогава си надвиших правомощията, призна държавният глава.

Първанов подчерта, че често черпи мотиви от синдикатите когато налага вето над даден закон.

По думите му със синдикатите президентската институция е имала и различия. Запазихме обаче взаимното уважение, заяви президентът.

По думите му КНСБ е фактор за постигането на дългосрочни стратегически решение, като това е проличало при приемане на антикризисните мерки на правителството и при постигането на съгласие по КСО. Той даде висока оценка на синдиката за поддържане на баланса между труда и капитала.

Предизвикателство според държавния глава през следващата година основно остават доходите, като лично той очаква намаляване размера на доходите на българските граждани.

Георги Първанов не приема политика, която поставя тежестта от кризата върху онеправдани. Държавният глава е и срещу отпадането на точковата система от следващата година. Считам, че това е несправедливо, категоричен бе Георги Първанов.

Той се обяви и срещу това висшистите накуп да си купуват стажа от 5-те години обучение в университет. Припомняме, ГЕРБ не се съгласи в кодекса да се разреши разсрочено плащане.

В бъдеще президентът вижда КНСБ като инициатор на сериозния диалог по теми като образование, здравеопазване и борба с бедността.

Убеден съм алтернативните решения трябва да се търсят сега, посочи държавният глава и изрази надежда скоро да отпаднат стачните лозунги.