България подкрепя европейската перспектива на Молдова и ще съдейства, както и досега за постигане на европейската й интеграция.

Това заяви президентът Георги Първанов на обща пресконференция с молдовския си колега Владимир Воронин в Кишинев.

Българският държавен глава е на двудневно държавно посещение в Молдова, съобщи БНР.

Президентите Първанов и Воронин оцениха позитивно отношенията между България и Молдова в икономическата сфера и отбелязаха необходимостта от задълбочаването им, за което ще продължат да работят институциите на двете страни.

На въпрос за българската общност в Молдова, която наброява 90 000 души, президентът Владимир Воронин посочи, че в страната му живеят 28 етнически общности и изброи мерки, приети от ръководството на страната, за развитието им.

Сред тях са концепция за национална политика на Молдова, на основата на която са открити Тараклийският държавен университет и Университетът в Комрат, възможността за изучаване на майчиния език и наличието на съботни и неделни училища.

Георги Първанов и Владимир Воронин са коментирали също необходимостта от обединени усилия за преодоляване на негативните ефекти от световната икономическа криза и за засилването на енергийната сигурност на страните, посочи молдовският президент.

По-рано днес президентите Първанов и Воронин си размениха най-високите държавни отличия.

Българският държавен глава получи "Орден на републиката" за изключителните му заслуги в развитието на отношенията на приятелство и сътрудничество между България и Молдова.

Президентът Воронин получи орден "Стара планина" с лента за изключително големите му заслуги за развитието и укрепването на българо-молдовските отношения. Президентът Първанов се срещна на работен обяд днес с премиера на Молдова г-жа Зинаида Гречани.

Георги Първанов положи венци на Паметника на Стефан Велики и на Паметника на българските опълченци.