За БСП и коалиционните партньори е нужно време, за да изяснят позициите по организацията и провеждането на изборите за европейски и национален парламенти.

Това коментира президентът Георги Първанов в студиото на "Панорама" вчера вечерта.

След като политическият съвет на управляващата коалиция не постигна съгласие по въпроса за провеждането на изборите това лято, президентът потвърди подкрепата си за провеждането на изборите 2 в 1.

Все пак времето е малко и вървим към „парламентарен цайтнот", предупреди той, защото е нужно да се гласува промяна не само в Конституцията, но и в самите избирателни закони.

Стремежът ни трябва да бъде постигане на по-висока избирателна активност, а това е възможно само при едновременното им провеждане, отбеляза президентът.

Според него в последните години се е загубил политическият дебат и политиката вече не е средство за решаване на проблемите на хората. Българската политика не просто не ражда идеи, а се е отказала да търси такива и навън.

Можем да говорим за идейна нищета, посочи Георги Първанов, като обаче подчерта, че час по-скоро трябва да се потърсят новите цели и параметри на националната политика, за да се върне интересът на хората.

Първанов отново припомни, че промените в изборното ни законодателство, които той предлага, са много широки и комплексни.
Те включват нови правила за финансиране на политическите партии, демократичното консолидиране на политическата система чрез изчистване от партии - фантоми и партии - фирми, изчистване на избирателните списъци от избиратели - фантоми и въвеждането на мажоритарен избор.
От особено значение за него е осъществяването на пряка демокрация, т.е. провеждането на референдум.

По време на газовата криза ние разбрахме, че природният газ има своята цена и тя не зависи от приятелството, коментира кризисната ситуация от януари месец Георги Първанов.

Дървжаният глава отхвърли обвиненията, че води своя външна политика.
Аз само подпомагам реализирането на една или друга идея на българските правителства - и на сегашното, и на правителството на господин Сакскобургготски", посочи той.

Идеята да бъдат премахнати посредниците на газ е от години, но сега отново стана изключително актуална.

Газопреносната ни мрежа е само българска собственост и ще си остане такава, увери Георги Първанов.

По думите му не е вярно, че ставаме все по-зависими енергийно от Русия, защото всичките проекти, в които участва България, са европейски, включват се страни от Европа, поясни той.
Но ясно съзнаваме, че ние трябва да реализираме и други такива и затова няма по-активна страна от нашата по проекта „Набуко".

Идеята за повторното отваряне на 3-ти и 4-ти реактори на АЕЦ "Козлозуй" е актуална до края на годината и няма значение, че газовата криза е отминала, защото щетите от нея все още не са преодолени.
Имаме възможност да се възползваме от чл. 36 от Договора за присъединяване на България към ЕС и трябва да се възползваме от това, настоя президентът.

Но се вижда, че във вътрешнополитически план има сериозни различия, дори има такива в самото правителство и управляваща коалиция. Затова е уместно да се проведе допитване до избирателите, поясни още той.