Министрите на отбраната и външните работи трябва да си подадат незабавно оставките. Това заяви в студиото на предаването „Лице в лице” по БиТиВи лидерът на АБВ Георги Първанов.

Той смята, че позицията на министър-председателя Бойко Борисов за общия Черноморски фронт е правилна. В тази връзка Първанов се пита какво правят министрите на отбраната и външните работи, които са водили преговори в подкрепа на инициативата за флотилията. Той смята, че Николай Ненчев и Даниел Митов наистина са давали обещания във връзка с тази инициатива.

АБВ настоява парламентът да гласува декларация, с която да даде мандат за преговори или за българската позиция, която президентът като водач на делегацията на срещата на високо равнище на НАТО (в началото на юли в полската столица Варшава, б.р.) да изрази.

Първанов отбеляза, че няма представа с какво може да ни изненада нашият президент, тъй като в последните седмици били показани много крайни, радикални позиции, които по-скоро създават напрежение във външната ни политика, отколкото да трасират пътя към нещо по-добро.

Думите на Плевнелиев след срещата с румънския му колега и публикации във времето показват, че идеята за флотилията не е нова, а е била обсъждана с месеци.

Очевидно това е насочено срещу руската страна, но не е провокирано и предизвикано от нея и може да ни създаде само проблеми. Тези няколко кораба няма да притеснят руската страна, а по-скоро ще легитимират агресивната политика на Турция спрямо Русия, предупреди Георги Първанов. Той попита защо трябва да ставаме заложник в полемиката на сблъсъка между Русия и Турция.

Самият Първанов би предпочел под Черно море да вървят енергийни тръби – газови, петролни, отколкото да плуват военни кораби и да летят военни самолети.

Ние доказахме нашата солидарност към ЕС и НАТО и държим да си извоюваме нагласата на специфична позиция спрямо Русия. В Европа вече зрее едно по-друго отношение към Русия, което не е по-различно от преди 6-7 години, смята Георги Първанов.

Той коментира и темата за АЕЦ „Белене”. Първанов попита какво ще правим ако продадем реактора. Според него в такъв случай след 20 години, когато се изчерпи капацитетът на сегашните реактори на АЕЦ „Козлодуй” ще трябва да купуваме енергия от Турция или другаде. Сега се строяли централи с четири-пет пъти по-скъпи, отколкото ние сме щели да вложим в „Белене”.

„Белене” и „Южен поток” са в интерес на страната ни. Ако през нас минават такива тръби, ще ни плащат и американците, и руснаците и европейците, допълни Георги Първанов.

Относно предстоящите през есента президентски избори, лидерът на АБВ коментира, че партията му вероятно е единствената от тези, които са в парламента и имат относително по-добри шансове, които имат 3-4 кандидатури, които са избираеми. Не ги анонсирали, защото искали да има една широка коалиция в подкрепа на кандидатурата, която и да е тя – левицата, център, дори център-дясно, а не само център-ляво, обясни Първанов.

Той подчерта, че не приема разделението ляво и дясно в една президентска кампания. Не можело външната политика или политиката за бежанците да бъде лява или дясна.

Трябва ни държавник, трябва ни солиден човек, трябва ни мъдър човек, когото българите да припознаят като изразител на техния интерес, коментира Първанов.

Той посочи, че работят добре с „Гергьовден”. Георги Първанов подчерта, че никой не нервничи и ще изчакат БСП да даде резултата от вътрешното си допитване. Ако резултатът е позитивен, ще се водят разговори. В противен случай АБВ били готови да тръгнат в по-тесния формат на центристка коалиция на третия път – различна от двете крайности и можели да имат сериозни шансове.

На въпрос какви са шансовете той да бъде кандидат на АБВ, Първанов отговори: „Толкова, колкото на всеки друг потенциален кандидат”.

Номинацията на кандидатите ще бъде обявена в началото на юли, тъй като ще изчакат решението на потенциалните партньори.

Първанов би се кандидатирал, ако има солидна кандидатура от другата страна. На изборите АБВ тръгвали, за да борят модела „ГЕРБ”.

Георги Първанов отрича между него и Бойко Борисов да е имало личен разрив.

Първанов смята обаче, че поведението на Борисов е като на кандидат-президент. За това се съдело от цялостното му поведение, активност, послания. Държал се точно като кандидат-президент.

След Борисов обаче страната ще върви устремно към нови предсрочни избори, в които ГЕРБ няма да има същата роля.

При Реформаторския блок лидерът на АБВ вижда много хаотично поведение. Той не оправдава просветната министърка Кунева и смята, че учителският събор се е свел до голямо PR мероприятие. Ако действително с Борисов не били водени разговори за увеличение на учителските заплати, той имал право да я „пореже”, посочи още Първанов. Припомняме, по-рано днес лидерът на БСП Нинова поиска оставката на Кунева.