Преди минути президентът Георги Първанов е провел телфонен разговор с украинския си колега Виктор Юшченко, предаде пресслужбата на президедента.

В него държавният ни глава е уточнил, че за разлика от  европейски страни, където  подаването на газ от територията на Украйна е намалено, то в България и съседните й държави е изцяло преустановено.

България, подчерта президентът Първанов, е в най-неблагоприятна позиция, тъй като за разлика от другите засегнати страни от региона, които имат своите алтернативни възможности, страната ни не разполага с такива и има скромен вътрешен резерв.

При това положение кризата, породена от спрените доставки, може да вземе остри размери, изтъкна българският президент.

Президентът Юшченко информира Георги Първанов за количествата газ, постъпили на границата на Украйна от Русия и транзитирани за европейските страни.

По време на разговора двамата държавни глави отбелязаха, че поради различията в данните за постъпващите в Украйна количества газ, е важно да има независими наблюдатели на диспечерските пунктове.

В отговор на поставеното от българския президент искане за възстановяване на подавания за България газ, макар и в намалени количества, президентът Юшченко пое ангажимент да съдейства пред ръководството на "Нафтогаз" за скорошно решаване на въпроса.