Президентът Георги Първанов се срещна днес на работен обяд по негова покана с изявени дейци на българския спорт, предаде БНР.

По време на срещата бяха обсъдени актуални въпроси от развитието на професионалния и масовия спорт у нас, както и ходът на подготовката на нашите спортисти за олимпиадата през следващата година в Пекин.

Очертани бяха няколко групи проблеми, чието поетапно решаване е в актуалния дневен ред на ДАМС, БОК, федерациите и клубовете, а именно - финансирането на спортната дейност, възстановяването, поддържането и изграждането на спортната база, ангажиментите на централната, местната и законодателната власт за развитието на спорта.

Президентът Георги Първанов изрази готовност да защити пред изпълнителната власт и по-специално пред министъра на финансите позицията за необходимостта от увеличаване на средствата от държавния бюджет за спортна дейност.

Общо бе мнението, че ако това не е възможно да стане в близките месеци, е наложително да бъде направено през следващата година. Общо и категорично бе мнението на участниците в срещата за предоставянето на данъчни облекчения за всички онези, които са готови да спонсорират българския спорт при спазването на изискванията за прозрачност и строга отчетност на този процес.

Държавният глава подкрепи становището, изразено по време на дискусията, че появата на нови спортни игри, конкурентни на Българския спортен тотализатор, трябва да става при еднакви правила и със съответните ангажименти към българския спорт.

Изразена бе и необходимостта от законодателни промени в Кодекса на труда, чрез които да бъде уреден статутът на треньорите и спортистите. Наложителни са също така и промени в Закона за физическото възпитание и спорта, които да помогнат за решаването на проблемите със спортните бази като бъде спазен балансът между интересите на държавата и спортните клубове. По повод тежкото положение със спортната база президентът Георги Първанов предложи да бъде проведена национална кампания съвместно с НСОРБ за възстановяването и поддържането на спортните съоръжения.

В срещата участваха: Весела Лечева - председател на ДАМС, Стефка Костадинова - председател на БОК, Йорданка Благоева - председател на Съюза по аеробика, Борислав Михайлов - президент на БФС, Валентин Михов - президент на БПФЛ, Атанас Тонев - председател на Българската федерация по баскетбол, Константин Папазов - старши треньор на мъжкия национален отбор по баскетбол, Валентин Йорданов - председател на Българската федерация по борба, Георги Мърков - олимпийски, световен и европейски шампион по класическа борба и бивш треньор на националния тим, Данчо Лазаров - председател на Българската федерация по волейбол, Мартин Стоев - старши треньор на мъжкия национален отбор по волейбол, Никола Проданов - председател на Българската федерация по гимнастика, Ваня Гешева - член на управителния съвет на Българската федерация по кану-каяк, Евгения Раданова - член на УС на Българската федерация по кънки, Петър Попангелов - най-добрия български алпиец за всички времена, Таню Киряков - двукратен олимпийски шампион по спортна стрелба и старши треньор на националния отбор, Нешка Робева - президент на клуб по художествена гимнастика "Левски".