Малко след 9.30 на тържествено заседание в парламента - пред Евангелието и българския патриарх Максим, президентът Георги Първанов и вицепрезидентът Ангел Марин се заклеха за началото на втория си мандат.

Пред препълнените депутатски банки - в присъствието на патриарха, който въпреки недоброто здравословно състояние бе в залата, на правителството, висшитеп ни магистрати и дипломатическия корпус - Първанов и Марин произнесоха клетвените слова:

Заклевам се в името на Република България да спазвам Конституцията и законите на страната и във всичките си действия  да се ръководя от интересите на народа.

Двамата подписаха клетвената декларация, след което целунаха ръка на българския патриарх и положеното на парламентарната трибуна Евангелие.

Веднага след това Георги Първанов започна своето слово пред депутатите.
То се очаква с голям интерес, тъй като ще е програмно за идните 5 години на президентската институция.

Давам си сметка, заяви в началото държавният глава, че за първи път президент печели втори мандат в мажоритарни избори.
Първанов подчерта също така, че влизането ни в Европейския съюз налага преосмисляне на традиционните послания, които президентите са правили досега.

Необходима ни е силна, а не силова, не администрираща и подтискаща държава, заяви в словото си от парламентарната трибуна президентът Георги Първанов, непосредствено след като положи клетва.
Държавата, по думите му, трябва да е в услуга на гражданите, а не средство за бюрократично подтискане от страна на тесен бюрократичен слой.

Впечатлен от дългите опашки на хора с увреждания, президентът предупреди, че една администрация, която живее с представите и правилата от миналото, може да създаде и създава недоверие към държавата и институциите.

Държавният глава категорично заяви, че е готов да споделя отговорността с правителството за непопулярни, но необходими мерки и веднага добави, че ще бъде първият критик на подходи, които смята за грешни.

Не намирам за редно затварянето на вземането на решения по възлови и конкретни въпроси в тесния кръг на съвета на коалицията, каза президентът.
По думите му такова подменяне на демократични процедури се наблюдава и при управляващи, и при опозиция и може да се окаже един от факторите на засилващо се недоверие към политиката

Първанов акцентира:

  • Необходима ни е силна, а не силова, не администрираща и подтискаща държава
  • Готов съм да споделя отговорността с правителството за непопулярни, но необходими мерки
  • Не намирам за редно затварянето на вземането на решения по възлови и конкретни въпроси в тесния кръг на съвета на коалицията
  • Подменяне на демократични процедури се наблюдава и при управляващи, и при опозиция
  • Ключовата дума в политиката през втория мандат ще е "отворено"
  • Партиите да изпълнят обещанията си за по-висок дял от БВП за образование, наука и култура
  • Съжалявам, че през предишния си мандат не успях да наложа виждането си за съдбата на 3-и и 4-и блок на АЕЦ "Козлодуй"
  • Политиката на излишъците, на коледните и великденските добавки не е перспективната социална политика

Държавата трябва да има дългосрочна икономическа и социална визия, чийто хоризонт не се затваря в съответния мандат, държава, която не позволява облагодетелстване, заяви Първанов. Трябва да признаем, каза той, че все още не сме изчистили съмненията у гражданите в политиката като средство за лично облагодетелстване.

Встъпването в длъжност на президента съвпада с нов етап от развитието на България след присъединяването й към ЕС и това, според думите на Георги Първанов, налага търсене на приоритетите на новия дневен ред на нацията.

След като членството е факт, трябва да се фокусираме върху непосредствената интеграция в ЕС, стриктно да изпълняваме поетите ангажименти и да осъзнаем, че националният интерес трябва да се отстоява по нов начин - в рамките на диалога.

По думите на държавния глава е необходим прочит на поетите ангажименти през призмата и приоритетите, които си поставяме.
Той заяви, че президентската институция може и трябва да бъде един от основните гаранти за отстояване на националните интереси и допълни, че когато другите институции се отклоняват, тя ще влезе в ролята си на коректив.

Партиите да изпълнят обещанията си за по-висок дял от БВП за образование, наука и култура, за онези реални данъчни стимули, които да осигурят повече инвестиции в тези области, припомни президентът от парламентарната трибуна.

Трябва да се преодолее липсата на координация между институциите, университетите и бизнеса и да престанем да се оправдаваме с недостига на финансови ресурси, убеден е държавният глава.
Той е категоричен, че е необходима радикална промяна в отношението към науката и образованието.

Няма да създадем конкурентна икономика, ако не сме направили висококачественото образование най-важната собственост на всеки български гражданин, заяви държавният глава.

Той каза, че през втория си мандат ще поощрява развитието на младите таланти, още тази година ще стартира академия за млади лидери, водената от президентството политика ще бъде насочена към разширяване на експертния състав с намерението да се надскочат партийните нива и партийни лаборатории при формирането на управленската политика.

При обосноваването на приоритетите на страната, според държавния глава, е особено важно развитието на България като енергиен, транспортен и комуникационен център на Балканите.
Той изрази съжаление, че през предишния си мандат не е успял да наложи виждането си за съдбата на 3-и и 4-и блок на АЕЦ "Козлодуй" и заяви, че ще продължи да поставя деликатни въпроси и да отстоява българските национални интереси по тях.

Ключовата дума в политиката през втория мандат ще е "отворено", каза президентът и конкретизира, че това се отнася до всички неправителствени организации, експертни структури, творци, бизнеса, кметове, граждани.

В словото си президентът разкритикува провежданата социална политика.
Неговата оценка е, че тя остава във висока степен централизирана и преразпределителна. Политиката на излишъците, на коледните и великденските добавки не е перспективната социална политика, каза президентът.
Според него има предпоставки акцентът да бъде пренесен върху преструктуриране на социалните системи и социалната инфраструктура.

Първанов заяви, че ще продължи да бъде застъпник на тезата за интеграционен модел на управление - за управление чрез максимално съгласие, и че президентската институция ще остане фактор на стабилността.
Той изрази безпокойството си, че в прехода така и не е изработена работеща система за изход от социални конфликти, а в обществото продължават да тлеят много огнища на напрежение.
Президентът изрази готовност да съдейства за разрешаването на различните социални проблеми, както и готовност президентската институция да бъде отзивчива към адресираните към нея очаквания тя да бъде арбитър.

Според държавния глава са необходими законодателни промени, които да направят Консултативния съвет по национална сигурност по-действен.