Георги Първанов определи отношенията между президент и премиер като състояние на въоръжен неутралитет.

В ефира на Нова телевизия президентът в периода 2002-2012 г. заяви: "Помня по-тежки отношения в тези контакти между премиера и президента. Това са отношения, които бих определил с едно понятие от българската история от времето на Първата световна война - въоръжен неутралитет. Във всеки случай след тези припламвания на искрите, които видяхме след несъстоялия се или по-скоро разпаднал се КСНС - след това се влиза в период на мирно съвместно съществуване, тоест не се дава гласност на напрежението, което съществува от двете страни на "Дондуков".

КСНС с консенсус наполовина за борба с корупцията
Обновена

КСНС с консенсус наполовина за борба с корупцията

Президентът призова парламентът да надмогне личните си, конюнктурни и партийни интереси

Според него сега става дума за силни личности, които трудно мелят помежду си.

По думите му, БСП не е готова за предсрочни избори, като това било част от ескалацията на вътрешнопартийното напрежение, от помпането на самочувствието.

"Аз не бих казал, че сега са налице условия за предсрочни избори, за да се случат те трябва да са налице няколко фактора - първо да има проблеми в управляващата коалиция", изтъкна той.

Според него въпреки усилията на Валери Симеонов да компрометира мнозинството, той все още не успява да го постигне, като това нямало да се случи скоро.

"Второ, трябва да има силна опозиция. Не в смисъл говореща високо, радикално, а опозиция, която да се възприема като алтернатива. Сега се правят някакви стъпки, но засега "Позитано" се възприема по-скоро като част от пейзажа, без да се налага като алтернатива, така както е в Европа. Трето, трябва да има силно социално напрежение", заяви Първанов.

По думите му, говоренето, че ще има предсрочни избори след една година, е за да не се говори за предсрочни избори сега.

Хората чакат от БСП, убедена е Нинова

Хората чакат от БСП, убедена е Нинова

Нека да кажем на народа си - ние не сме деструктивна сила, нека да се обединим, зове соцлидерът

"Лошо е, когато се назначават роднини, но това е Михалаки Георгиев, меракът на чичо Денчо. Големият въпрос е, някой ще провери ли кои са се облагодетелствали от участие в бордове и от европейски проекти. Това, че някой получава в детската градина заплата, за мен не е най-тежкият проблем на държавата", коментира Първанов.

На въпрос какво има предвид, след като поставя въпроса за бордовете сега, бившият лидер на АБВ коментира: "Години наред партиите без изключение вкарваха най-напред своите апаратчици на места, където очевидно стояха неадекватно. Видях това, което е в "Булгартрансгаз" - там видях примери не само на роднини, но и на хора, които са свързани с партията."

41% от българите знаят за шуробаджанащина

41% от българите знаят за шуробаджанащина

Има риск от спад на доверието в двете партии от управляващата коалиция

Според него сега управляващите имат шанса да реализират намерението за ревизия на прехода, за която много се е говорило преди изборите.

Относно антикорупционния орган, Първанов припомни, че ако е колективен орган е едно, а ако едноличен ще е друго. "Моята идея беше да бъде колективен орган подобно на Конституционния съд, например".

Първанов бе категоричен, че в сегашното положение очевидно всеки ще бори корупцията на другия, което по думите му "пак ни връща в разбирането за уговорения мач".

Първанов констатира: Българската политика е като кеча - имитация на борби

Първанов констатира: Българската политика е като кеча - имитация на борби

Вижда тежко напрежение в институциите

Георги Първанов заяви, че активно помага на младите си колеги в АБВ, които имали какво да кажат и по бюджета, и по алтернативния бюджет.

"С президента Радев също се чухме в последните седмици няколко пъти. Той има едни идеи, които сигурно ще огласи", посочи Първанов.

Относно избора на бойни изтребители, Първанов припомни, че като върховен главнокомандващ на армията винаги се е борил за по-висок бюджет, но никога не си е позволявал да дава препоръка или да настоявам да се реализира една или друга сделка.

Според него въпросът се политизира, тъй като не ставало въпрос за нашата ориентация. "Ние сме избрали своята стратегическа ориентация, ние сме част от НАТО. Второ, не е въпрос на съвместимост и "Грипен"-ите сигурно могат да бъдат съвместими с натовските самолети, т. е. не трябва на всяка цена да купим от една страна самолети, за да ни потупат по рамото - да харчим, да хвърлим толкова пари, за да се харесаме на някого. Трябва да се вземе решение, което да е полезно за армията", призова той.

Парламентът върна процедурата по избор на нови изтребители

Парламентът върна процедурата по избор на нови изтребители

Според Цветанов с решението се премахва една несправедливост