Столичният общински съвет актуализира бюджета на София за тази година заради кризата с коронавируса.

С 32 гласа "за" , 17 "против" и 11 "въздържали се" общинските съветници решиха средствата в бюджета на София в размер 1,5 милиарда лева да се намалят с 23,4 млн. лева.

Експертите имат много по-песимистични прогнози от заложената в първата актуализация на бюджета на Столичната община. Това стана ясно от изказването на кмета на София Йорданка Фандъкова на заседанието на Столичния общински съвет.

Тя посочи, че за първите 4 месеца на годината спадът в планираните приходи е 90 млн. лв. спрямо същия период на миналата година. Очаква се, че част от приходите ще бъдат наваксани във втората половина на годината заради удължените срокове за плащане, а други, по думи на Фандъкова, ще останат много по-ниски от планираните - основно данъка за възмездно придобиване на имущество и някои от таксите за услуги.

Тя заяви, че е възможно този спад да продължи и през 2021 г., тъй като кризата ще има отражение върху икономическия живот на столицата по-дълго време. Градоначалникът подчерта, че е много важно да се планира правилно на всеки етап и бе категорична, че няма да допусне политически и партийни упражнения по бюджета на София.

По нейни думи настоящата първа актуализация на бюджета е по-скоро оптимистична, с планиран спад на приходите на годишна база в размер на 23.4 млн. лв. Залага се спад от 12,1 млн. лв. на данъчните приходи. В това число - намаление на данъка от възмездно придобиване с 8 млн. лв., с 3,5 млн. лв. на данъка върху превозните средства, с 600 000 лв. - на туристическия данък.

В "Овча купел" викат Фандъкова да обясни защо спира дългоочаквани ремонти

В "Овча купел" викат Фандъкова да обясни защо спира дългоочаквани ремонти

Районният кмет е готов да подкрепи протеста на жителите на квартала

11,3 млн. лв. е заложеното намаление на приходите от такси и други приходи. Най-съществен спад се очаква от таксата за детски градини и ясли - 3,9 млн. лв., 2,6 млн. лв. по-малко от такса "битови отпадъци", 1,4 млн. лв. спад от таксите за ползване на тротоарно право и пазари, 1,4 млн. лв. по-малко приходи от наеми и продажба на услуги и стоки и 2 млн. лв. по-малко от таксите за технически услуги.

С 12,8 млн. лв. намаляват текущите разходи и с 13,3 млн. лв. - средствата в инвестиционната програма.

Общото намаление на капиталовата програма спрямо вече гласуваната на този етап е малко под 3%.

Фандъкова подчерта, че с актуализацията се запазват всички планирани средства за стратегическите приоритети - метрото, транспортните връзки от вътрешния ринг, връзките с Околовръстния път, строителството на нови детски градини и ясли, средствата за чистота, инвестициите в общински болници и ДКЦ-а, както и издръжката на социалните услуги.

Тя посочи, че има проекти, които ще бъдат забавени, но не и отменени.

"Всички проекти в Капиталовата програма, които заложихме и приехме в началото на годината, са проекти на Столична община, за които имаме общо разбиране, че са важни и необходими. В капиталовата програма няма проекти на Фандъкова или на един или друг районен кмет - това са проектите на София, по които и аз, и екипът ми сме работили повече от година, а за някои от тях и доста повече", подчерта кметът и даде пример с проектите за основен ремонт на ул. "Народно хоро" и на банята в Горна Баня.

София свива бюджета с над 23 млн. лева заради кризата

София свива бюджета с над 23 млн. лева заради кризата

Ограничават инвестициите за ремонти на пътища и паркове

Общото намаление на средствата за инфраструктурни обекти от капиталовата програма, което се предлага на този етап, е 7,3 млн. лв. Фандъкова посочи, че тази година ще завърши проектирането на Чепинско шосе, транспортния тунел на НДК, локални платна на ССТ и на улици в м. "Къро".

С 3,2 млн. лв. намаляват средствата за нови обекти за оползотворяване на отпадъци - от центъра за биомаса, завод за преработка на едрогабаритни отпадъци и рекултивацията на "Суходол". С 1,9 млн. лв. намаляват средства за ремонт на градски градини и паркове. Реконструкциите на парка "Заимов" и градината "Св. Георги" се отлагат за 2021 г.

По думи на кмета се намаляват заложените средства за разширяване на централния гробищен парк с 400 000 лв., а с 500 000 се отлага проектът за изграждане на дубльора на Ляв Владайски колектор.

Фандъкова отбеляза, че се отчита сериозен спад на приходите от градския транспорт - както заради намалената продажба на билети и карти, така и заради неработещите зони за платено паркиране. По предварителни оценки до средата на май ще са необходими 9,5 млн. лв. за функционирането на градския транспорт. На този етап тези средства ще бъдат покрити от заложените в бюджета 135,5 млн. лв., а при следващата оценка на бюджета има готовност за допълнително финансиране.

Сериозен спад се отчита и в приходите на общинските лечебни заведения, както заради допълнителните разходи за лечение на пациенти с COVID-19, така и заради намалената дейност. Затова се предвижда предоставяне на заеми за заведенията за доболнична помощ в размер на 1 млн. лв.

Фандъкова напомни, че е бил приет първи пакет от мерки за подпомагане на културния сектор в София и на малкия и среден бизнес, като се подготвя и втори пакет от мерки, който включва компенсации за неработещата "синя" и "зелена" зона за хората със служебен абонамент и винетни стикери.