Председателят на Парламентарната асамблея на Съвета на Европа (ПАСЕ) Рик Дамс призова европейските правителства да спазват стриктно Европейската конвенция за правата на човека, когато предприемат извънредни мерки за справяне с кризата с коронавируса, съобщават от пресслужбата на ПАСЕ.

Преценяват кои права може да бъдат ограничени при извънредното положение

Преценяват кои права може да бъдат ограничени при извънредното положение

Няма проблем да заменим "невярна" с: "неистинна" информация, смята Данаил Кирилов

Допълва се, че разпространяването на вируса причини голяма здравна, икономическа и социална криза по света и Европа е сред най-тежко засегнатите.

Признава се, че всяка държава има отговорността да взема предохранителни мерки във времена на заплаха за обществото, но се отбелязва, че обикновено тези мерки надхвърлят позволеното от конвенцията.

"Без съответни гаранции, такива мерки създават сериозен риск за демокрацията, правата на човека и върховенството на закона", подчертава Рик Дамс.

По думите му чл. 15 от Конвенцията наистина позволява дерогации на някои права, но дори и при извънредно положение трябва да бъдат запазени основните защитни механизми за опазване на законността като ефективния парламентарен надзор и независимия съдебен контрол.

Имаме право на жалба до Съда в Страсбург и при извънредно положение

Имаме право на жалба до Съда в Страсбург и при извънредно положение

България трябва да информира Генералния секретар на Съвета на Европа за ограничаването на правата

Припомняме, че българският правосъден министър Данаил Кирилов поиска временна дерогация на Европейската конвенция за правата на човека и основните свободи до края на извънредното положение у нас заради кризата с коронавируса, което означава спиране на нейното действие и отнемане на основополагащи права по преценка на властта.