Имаме право на жалба пред Европейския съд за правата на човека (ЕСПЧ) дори в ситуация на извънредно положение. Ако съм заблудил публиката, то е защото съм погледнал от страна на държавата България.

Това заяви правосъдният министър Данаил Кирилов пред Нова телевизия по повод искането за временна дерогация на Европейската конвенция за защита правата на човека и основните свободи до края на извънредното положение.

На въпроса: " Имат ли ограничени права (гражданите) в извънредно положение", Кирилов отговори - "ако има ограничени права, започнахме законодателна процедура, която да прецени кои права да бъдат ограничавани. Ако някоя институция прецени кои права са ограничени, тя пак има правото да сезира ЕСПЧ. Ако България прецени, ще има по-благоприятна процедура". 

Имаме право на жалба до Съда в Страсбург и при извънредно положение

Имаме право на жалба до Съда в Страсбург и при извънредно положение

България трябва да информира Генералния секретар на Съвета на Европа за ограничаването на правата

Преди извънредното положение европейските депутати и институции обсъждаха метод да се верифицира истинността на информацията. Спорна е темата, трудно се обективира резултатът, но не бива да разчитаме за това само на Съда. Много от споровете отиват до съда, каза Кирилов, визирайки Съда в Страсбург.

"Законът е полезен. Преди седмица коментирахме дали има нужда от него важно е да има срокове, процесуални права, спиране на давностните срокове по отношение на гражданите. Детайлна уредба на техните първоускорителни и образователни права", каза Кирилов.

По думите му всяко едно решение може да има дефекти. "Наслушах се на дефектни икономически анализи. Обединиха се (текстовете - б.р.), за да преодолеем обвинението, че ние едва ли не закриляме спекулата. Не можем да твърдим правилно или неправилно, след като не е приложено. Не е правилно да се слагат тавани на цени", смята правосъдният министър по повод частично наложеното вето от президента Румен Радев върху Закона за извънредното положение. 

Радев налага частично вето върху закона за извънредното положение
Обновена

Радев налага частично вето върху закона за извънредното положение

Това обяви той в Президенството

Относно притесненията на държавния глава Румен Радев, че със Закона за извънредното положение и вложените в него санкции и наказания за споделянето на невярна информация, ще последва автоцензура при журналисти и специалисти, Кирилов смята, че проблемът бил в дефиницията.

"Няма проблем да заменим "невярна" с: "неистинна" информация, няма проблем, ако тази дефиниция е притеснила някого, да заменм един с друг правен изказ", заяви настоящият министър на правосъдието Данаил Кирилов.

Ще се обсъжда тази промяна, нека народните представители в правна комисия да преценят, допълни той.

"Държавните институции трябва да положат максимално усилие, за да действат еднопосочно. Не може да се явяват професионални мерки, които са ... не бива с говорене да лишаваме професионалистите от доверие", смята Кирилов.

Той обърна твърденията в своя полза - "Страшна е логиката на това разсъждение - в извънредно положение не може да говорим неистини, в нормално - може.".

Припомняме, на 20 март бе приет Закон за извънредното положение.

Два дни след приемането на Закона за извънредното положение президентът Румен Радев наложи частично вето върху него. В отговор премиерът Бойко Борисов се разсърди  на становището от юристите на президентската институция.

Днес се очаква заседание на правната комисия в парламента.