Обсъжда се възможността НАТО да поеме ръководството на контингента в Кербала. Това съобщи министърът на външните работи Соломон Паси, който участва в заседание на външната парламентарна комисия.

По думите му, идеята все още е в началната си фаза и не става дума само за Кербала, но и за други места. Все още в алианса обаче няма консенсус по въпроса, подчерта Паси.
Той е обсъдил темата и по време на вчерашната си среща с генералния секретар на организацията Схефер.
Припомняме, че този въпрос засегна и в днешното си обръщение към нацията президентът Първанов.

На въпрос дали има конкретни разговори с полското командване за разполагане на допълнителни части в Кербала, Паси посочи, че повече информация по въпроса трябва да се търси от Генералния щаб.

Соломон Паси каза още, че на заседанието не е чул критики за това, че дипломацията на си е свършила добре работата по уреждането задълженията на контингента ни в Ирак.
По думите му, не стои въпросът за връщането на нашите военнослужеще от там.

По-късно, след края на заседанието, стана ясно, че в едномесечeн срок външната парламентарна комисия ще изготви становище по действията на компетентните органи във връзка с терористичното нападение в Кербала и ще го внесе за обсъждане в пленарна зала.
Това заяви председателят на комисията Венко Александров след заседание, на което присъстваха 16 от 27-те члена на комисията.

Депутатите решиха още министрите Паси и Свинаров да ги информират периодично за обстановката и рисковете в Кербала и изобщо за състоянието на всички наши мисии зад граница.
На заседанието е отхвърлено искането на ОДС за създаване на подкомисия, която да разследва инцидента.

Опозицията изрази възмущението си, че днешните решения са взети само с гласовете на мнозинството. Според Коалиция За България комисията не си е свършила както трябва работата. Говорителят на БСП Ангел Найденов посочи като пример разногласията при оценката на ситуацията в Кербала.

Според Асен Агов днешните решения са безсмислени. Той съобщи, че ще настоява за поемането на политическа отговорност по време на дебатите в пленарна зала.