Според кандидата на БСП за кмет на община Благоевград Костадин Паскалев настоящата предизборна кампания е най-грубата и нетолерантна от 1990 г. насам.

„Не зная с какво съм провокирал такава злоба, тъй като не съм си позволил лични квалификации, оценки, обиди, не съм засягал достойнството на никой от кандидат-кметовете и кандидатите за общински съветници и затова не мога да получа отговор на този въпрос", коментира Паскалев, цитиран от БТА.

Лазар Причкапов не роди нищо ново. Шест години беше кмет на община Благоевград и не успя да открие никакви нарушения, да не говорим за престъпления, в моята работа, в работата на екипа и в дейността на общинския съвет в онзи мандат. Той не можа да измисли нищо ново, не можа да надскочи СДС, очевидно толкова може." - каза още Паскалев.

Той допълни, че след като опонентът му не е успял да направи нещо ново, се заел с личния ми живот.

Паскалев изказа притесненията си за изборния ден във връзка с очакванията за купуване на гласове.

„Смятам, че Народното събрание взе правилно решение като квалифицира като престъпление дейността на тези, които купуват гласове, и на тези, които продават гласовете си", каза той.

По думите му неучастието в изборите, „негласуването е примирение, отказ да решаваш собственото си бъдеще, съгласие с мръсния подход, че всичко се купува и продава".

Според Паскалев голяма част от кандидатурите, включително и в Благоевград, изразяват не гражданска позиция, а икономически интереси.

Той смята, че досегашният общински съвет в Благоевград е действал като търговско дружество.

„Ако искаме да обърнем модела, той трябва да бъде гарантиран с избора на благоевградчани. Хора, които плащат, за да влязат в общинския съвет, нямат място там, защото няма да защитават гражданска позиция." - каза още Паскалев.

Той заяви, че най-трудно е по време на една кампания да се докаже дали има купуване на гласове и че въпроси по тази тема могат да бъдат зададени и по време на посещението в Благоевград на министъра на вътрешните работи Румен Петков след два дни.

„Аз лично съм разговарял както с премиера, така и с министъра на вътрешните работи по повод на ситуацията в Благоевград, при която се очаква опит за закупуване на около 4000 гласа", заяви кандидат-кметът, като допълни, че подобна покупка на гласове би била подмяна на вота на избирателите.

Костадин Паскалев очаква избирателната активност на 28 октомври да бъде по-висока от очакваната. Според него нищо засега не може да се предвиди за резултатите от вота в Благоевград.