Патриотите се ядосаха на промени в Закона за вероизповеданията. Групата на Обединени патриоти напусна пленарна зала.

Причината стана отхвърлянето на техни текстове за парите за религиите. Преди това на второ четене бяха гласувани важни текстове в Закона за вероизповеданията.

Дирекция Вероизповедания на Министерски съвет ще създаде публичен регистър, в който ще бъдат вписани молитвените домове, храмовете и манастирите. Беше наложено ограничение на шума от храмове, освен при провеждане на обществени прояви, празници и чествания. Отхвърлено бе предложението 300 души да бъде минималният праг за регистрация на религиозна общност.

Депутатите уточняват преди второ четене финансирането от чужбина на вероизповеданията

Депутатите уточняват преди второ четене финансирането от чужбина на вероизповеданията

Депутатите приеха свещениците и ходжите да са с учителски заплати

Подчинихме се на инерцията и даваме милиони на вероизповеданията, обясни с кулоарите Искрен Веселинов. ОП са против вероизповедание да взема пари от Турция, което и притеснява патриотите. Не можем да раздаваме държавни милиони и да не искаме насреща никакво отговорно поведение и да не искаме забрана за финансиране отвън, смята Веселинов. Целта, към която те се стремили била религиите да получават финансиране, за да не вземат пари отвън.

Сега даваме милиони, а същевременно вземат и от Турция, на кого ще бъдат лоялни тези хора, недоумява воеводата. Според него позитивното в закона е, че чуждите духовници ще съгласуват присъствието си в България с дирекция Вероизповедания.

Излязохме, защото не искаме да участваме в уговорен мач, ядоса се и Валери Симеонов. Той критикува поведението на левицата, която стояла встрани от казуса. Ние имаме едно малцинство, с което нищо не можем да променим, затова напуснахме залата, коментира лидерът на НФСБ. Той е недоволен и че няма да се върнат вакъфските имоти.

Припомняме в народното събрание бяха внесени два законопроекта, като единият законопроект за вероизповеданията е съвместно от ГЕРБ, БСП и ДПС, а другият от Искрен Веселинов и група депутати от ОП.

В ресорната комисия депутатите приеха текст, с който размерът на субсидията се определя по модела на финансиране на политическите партии, като максималният размер на субсидията е 15 млн. лева на вероизповедание, а заплатата на един свещенослужител се приравнява на заплатата на един учител.

Според последното преброяване от 2012 г. вероизповеданията, които отговарят на този критерий, са източноправославното и мюсюлманското.Останалите ще продължават да получават субсидия по досегашния ред чрез Закона за държавния бюджет през Дирекция "Вероизповедания" на Министерски съвет.

И юристи със сериозни забележки към предложения Закон за вероизповеданията

И юристи със сериозни забележки към предложения Закон за вероизповеданията

Твърдят, че той е в разрез с Конституцията

Евангелските и протестантските общности се обявиха вече против приемането на промените в този им вид, тъй като те застрашават основни човешки права. Религиозните общности организират няколко седмици вече протестни шествия в София, като се заканиха да атакуват в съда, включително и на европейско ниво предлаганите текстове.

Отделно с текстове от Закона за вероизповеданията се опитват да се постигнат цели в борбата с тероризма.