Албанският посланик в София Н.Пр. Киряко Курета се ангажира да направи постъпки към властите в Тирана казусът със статута на българското малцинство там да бъде разрешен в полза на страната ни.

Това стана ясно от съобщение от ПГ "Обединени патриоти", по чиято покана в сградата на Народното събрание - зала "Димитър Пешев" по-рано през деня се състоя среща с посланика на Република Албания у нас Н.Пр. Киряко Курета.

Проектозакон в Албания не признава българското малцинство
Обновена

Проектозакон в Албания не признава българското малцинство

Ангел Джамбазки брани интересите на националното ни малцинство в страната

Посланик Курета обърна внимание на факта, че всички български организации там са информирали властите за създалото се напрежение, както и за сериозния негативен отзвук, който законопроектът е предизвикал в България и другите страни от Общността.

Борисов настоява за гаранции за правата на малцинството ни в Албания

Борисов настоява за гаранции за правата на малцинството ни в Албания

Комуникацията по законопроекта с България ще продължи

По повод възникналото напрежение около българското малцинство в Албания във връзка с подготвяния там закон за признаване на малцинствата дипломатът нееднократно подчерта, че Албания никога не е имала лошо отношение към българите там. Той ще бъде гарант за приемането на съответните законодателни промени в полза на българската общност.

Европарламентът настоя: Признайте българското малцинство в Албания

Европарламентът настоя: Признайте българското малцинство в Албания

Между 50 и 100 хил. българи живеят там

На разговорите присъстваха народните представители Юлиан Ангелов, Александър Сиди, Борис Вангелов, проф. Станислав Станилов и Петър Петров.

Депутатите бяха категорични, че е недопустимо да не бъде признат статутът на българската общност там, предвид хилядолетните корени, които свързват българите с тези географски ширини.

Депутатите разказаха за своите нееднократни срещи със сънародниците ни в Албания, както и за техните протести срещу случващото се спрямо тях. Патриотите подчертаха също, че в Доклада на ЕК не случайно е обърнато внимание на този въпрос като основен фактор за бъдещето на Албания в ЕС. Народните представители бяха категорични, че също така от признаването на българското малцинство ще зависят и добрите отношение между България и Албания занапред.

ЕП призова за първи път Албания да признае българското малцинство

ЕП призова за първи път Албания да признае българското малцинство

Българите в Албания, които по неофициални данни са между 50 000 и 100 000 души, чакат от десетилетия

Срещата протече спокойно и в приятелски тон, като на финала народните представители от ПГ на "Обединени патриоти" и Н.Пр посланик Курета се обединиха около това да бъде проведена още една среща след гласуването в албанския парламент, на която да се направят съответните анализи и изводи за бъдещите отношения между двете страни.