ГЕРБ са се притеснили от евентуалните радикални действия на патриотите, ако те оглавят кабинет.
Такава е версията на лидера на ВМРО и съпредседател на Патриотичния фронт Красимир Каракачанов.

В студиото на БиТиВи той коментира промяната, случила се в рамките на 24 часа в отношението на ПГ на ГЕРБ и Бойко Борисов спрямо възможността да подкрепят правителство, сформирано с третия мандат, който президента Росен Плевнелиев има правото да връчи на парламентарна сила.

"Най-вероятно притеснението, че ПФ ще действа радикално, бързо и това ще увеличи авторитета ни в обществото, е причината да обърнат позицията си", посочи Красимир Каракачанов.

Според него друга възможно причина за обрата може да е някакъв външнополитически натиск, тъй като патритотие критикуват сериозно политиките на Брюксел. По думите на Каракачанов те застават зад запазването на Европейския съюз, но смятат, че Европа трябва да се развива по друг път.

Най-вероятно "машинката в Брюксел" не харесва позиции като тези, които изповядваме ние и подобни партии в Австрия или Франция, обясни съпродседеталят на ПФ.

Каракачанов отрече в момента да има вероятност да стане министър-председател, тъй като на този етап вероятността да се състави правителство в този парламент е нищожна. Каракачанов предупреди отново, че вариантът с правителство от този парламент е по-добра, тъй като иначе страната влиза в 6-7 месечно безвремие с предкстоящите две служебни правителства.

"Имаме за министър-председател и лидер на най-голямата партия човек с доста лабилна психика. Това е моето мнение и то почива върху факти", коментира от своя страна в студиото на Нова телевизия председателят на НФСБ Валери Симеонов.

"Търсят се поводи за прекратяване на отношенията между Патриотите и ГЕРБ, защото така е разпоредил лидерът. Нямам обяснение защо и не виждам необходимост да се втренчваме в това", коментира още той. Според него това поведение не е национално отговорно.

"Национално отговорното поведение е да не се допуска в излизане в парламентарна криза", заяви още веднъж Симеонов.

Той посочи, че живо се интересува от обяснението на ГЕРБ защо отказват мандата.

Симеонов обори аргумента за липсата на стабилно мнозинство в Народното събрание, тъй като такова се формира със 130-140 души - с депутатите от "Обединени патриоти" - 33, ГЕРБ - 84 депутати и 13 депутати от Реформаторския блок също подкрепят правителството", добави той.

"ГЕРБ в момента и лично премиерът руши стабилността, с която България се гордееше в продължение на две години", коментира Симеонов.