От пациентска организация "Заедно с теб" отправиха публично няколко въпроса към столичния кмет Йорданка Фандъкова и до здравния министър Костадин Ангелов.

Въпросът към министър Ангелов е кой сключи договори с незаконни обекти (двата павилиона) от името на болницата. След като според Столична община павилионите са незаконни, но са в двора на лечебното заведение, на какво основание директорът в своя доклад от 15 февруари твърди: "УМБАЛ "Св. Иван Рилски" няма касателство към други източници на електрозахранване". Не се сключват договори с външни фирми единствено и само на законни документации ли, питат пациентите.

"Цари ли хаос в лечебните заведения, на които сте принципал, относно договорите с външни фирми", питат от пациентската организация здравния министър Костадин Ангелов.

Еленко Божков иска три оставки в София за загиналото от токов удар момче

Еленко Божков иска три оставки в София за загиналото от токов удар момче

Това е абсурдно и не може да продължава така

Въпросите към столичния кмет Йорданка Фандъкова са следните:

"Тези павилиони са незаконни от 2016 година! Какво правите Вие в качеството Ви на кмет през тези години? Това изключение или честа практика е? Нехайство", продължават с питанията и констатациите от пациентската организация.

Писмото завършва с общ въпрос към двамата - "Г-жо Фандъкова, г-н Ангелов, спахте ли добре".

Повод за писмото е позицията на Столична община: "За павилионите в двора на болницата (УМБАЛ "Свети Иван Рилски") са сключени договори от ръководството на лечебното заведение през 2016 г. Документи за поставянето и въвеждането им в експлоатация не са установени. През 2018 г. това е констатирано от тогавашния кмет на район "Триадица" и Столична община чрез "Общински строителен контрол" започва процедура по премахването им като незаконни. Процедурата е върната в районната администрация за отстраняване на пропуски, където не е завършена".

Писмото е подписано от Пациентски организации "Заедно с теб", Асоциация за репродуктивно здраве, бременност и грижи за децата "Усмихни се", Алианс на трансплантираните и оперираните АТО "Бъдеще за всички", Асоциация на пациентите със сърдечно-съдови заболявания.

Родителите на починалото от токов удар дете готвят протест

Родителите на починалото от токов удар дете готвят протест

Настояват за справедливост и наказание на отговорните за инцидента

Припомняме, на 14 февруари 16-годишно момче почина след токов удар от шахта, пресичайки на пешеходна пътека при болницата "Св. Иван Рилски" в София.

На следващия ден институциите започнаха да си прехвърлят отговорността, че не е ясно кой контролира кабела, преминаващ към павилион в двора на болницата.

Прокуратурата също започна да търси информация по случая.

Здравният министър Костадин Ангелов също започна проверка по случая.

От болница "Св. Иван Рилски" нямат информация за инфраструктурата.

Общинските съветници поискаха регистър на преместваемите обекти.