БНБ се концентрира към по-краткосрочния вариант за приемане на еврото - подготовката на страната за присъединяване към банковия съюз, едновременно с включване на лева във валутния механизъм.

Това обяви управителят на Българската народна банка (БНБ) Димитър Радев по време на годишната срещу между правителството и бизнеса, която мина под темата: Пътят на България към Еврозоната: какви ще са ефектите върху икономиката и как да се подготви бизнесът.

Радев обясни, че първият краткосрочен етап увеличава две неща - присъединяване към единен надзорен механизъм и единния механизъм за преструктурирани.

По-дългосрочният етап е свързан с присъединяване на страната към еврозоната.

Единният надзорен механизъм работи въз основа на три работни блока - изграждане на необходимата законодателна рамка, синхронизиране на надзорните практики и всички дейности по организиране и провеждане на качеството на активите и стрестестовете.

Няма смислена причина да не бързаме към еврото според Горанов

Няма смислена причина да не бързаме към еврото според Горанов

Няма причина членството да ни бъде отказано или за политически сътресения

"Определени са банките, одиторите, методологията и макроикономическите сценарии за целите на стрестеста", увери Димитър Радев.

Цялостният процес и самото присъединяването на страната към банковия съюз и еврозоната не може да бъде заместител на добрата макроикономика и на добрите бизнес практики, предупреди обаче той.

"Страна, която не се съобразява с това изискване, може да изпитва сериозни икономически трудни и дори може да катастрофира финансово, независимо дали е вътре или извън еврозоната", предупреди шефът на БНБ.

Постоянната величина е добрата макрикономическа политика, с два стълба - стабилност на фиска и стабилност на паричния режим. Нещо, в което сме доказали, че сме добри, посочи Радев.

Според него работният процес изпреварва публичната дискусия по темата за еврото.

По думите на Радев приемането на еврото е един добре структуриран процес в дяснополитическата вътрешна и външна рамка.

"По-добре е да правим повече, отколкото говорим, отколкото да говорим повече, отколкото правим", призова Радев.

Борисов: Еврото поставя банките ни под контрол

Борисов: Еврото поставя банките ни под контрол

С еврото няма как да се случи фалитът на КТБ от времето на БСП, обяснява той