Четири са основните теми на българското председателство на Съвета на ЕС през 2018 г. Те са многогодишната финансова рамка, европейската перспектива и свързаност за страните от Западните Балкани, темата за сигурността и стабилността в Европа и дигиталният дневен ред.

Това заяви министърът за Българското председателство на Съвета на ЕС 2018 Лиляна Павлова след съвместното заседание на българското правителство с Колегиума на комисарите, което се проведе в Брюксел, съобщиха от присслужбата на Министерския съвет.

Борисов увери Брюксел, че сме готови да застанем начело на ЕС

Борисов увери Брюксел, че сме готови да застанем начело на ЕС

България е доказала своята надеждност и стабилност

"България получи много висока оценка за готовността да поеме председателството на Съвета на ЕС", подчерта министър Павлова.

"Днес завършихме фазата на подготовката и започва фазата на изпълнението на всички наши политически ангажименти и приоритети, които бяха одобрени", допълни министърът за Българското председателство. Крайната цел е постигането на "единна, цифрова и силна Европа".

По време на срещата с Колегиума на комисарите основна тема е била срещата на върха за Западните Балкани. Тя е планирана за 17 май 2018 г. в София във формат 27 + 6 (държавните и правителствените ръководители на държавите-членки на ЕС и на страните от Западните Балкани).

Готвят отпадане на таксите за роуминг със страните от Западните Балкани

Готвят отпадане на таксите за роуминг със страните от Западните Балкани

До месец може говорим по-евтино

Очаква се до тази дата да отпадне и роумингът със страните от Западните Балкани. Основните усилия на страната ни ще бъдат насочени към осигуряване на перспектива за европейско бъдеще на страните от региона и създаването на свързаност между тях - енергийна, дигитална, пътна, железопътна и въздушна. Министърът на европредседателството изтъкна, че газовият хъб "Балкан" е получил подкрепа на най-високо ниво.