Важно е да започнем да промотираме Балканите като регионална икономическа зона.
За това настоя министър Лиляна Павлова, която участва в регионална среща на посланиците на Югоизточна Европа в София под надслов: "Ролята на почетните консули за подобряване на бизнес климата и насърчаване културната сплотеност на Балканите". Министър Павлова коментира пред журналисти, че това не е първата такава среща.

Павлова се хвали с успешно европредседателство пред депутатите

Павлова се хвали с успешно европредседателство пред депутатите

И партньорите ни в ЕС давали положителна оценка

"Установихме трайна мрежа за контакти с тях с формални и неформални срещи. Това са хората, благодарение на които получаваме обратна връзка на място от бизнеса и от реалния сектор, какви са нуждите на бизнеса", коментира министър Павлова.

Тя даде пример със Западни Балкани и необходимостта да започнем да промотираме хибридно финансиране за региона. По думите й е важно регионалната икономическа зона на Балканите, която се опитваме в момента да установим, да бъде промотирана и да бъдат привлечени инвестиции.

Относно финала на българското председателство министър Павлова коментира, че е установена пълна приемственост в работата, която ще предадем на Австрийското председателство. Австрия изцяло припознава три от нашите четири основни приоритета - дигитална Европа, сигурност и миграция, и Западни Балкани.

43% от българите без мнение за европредседателството ни

43% от българите без мнение за европредседателството ни

40% са на мнение, че страната ни се справя

"За нас това е изключително важно, защото ще е плавен преходът и в същото време и по трите теми работата няма да спре", увери Павлова.

Предстои завършване на работата по три основни и най-важни теми: Темата за сигурността и миграцията, реформата на системата за убежище и Дъблинското споразумение.

Още 50 млн. лв. заминават за европредседателството

Още 50 млн. лв. заминават за европредседателството

Българското председателство трябваше да струва приблизително колкото естонското

Втората тема - цифровата икономика - приемането на законодателство, свързано със защита на личните данни, всичко свързано със свободния поток на данните, авторското право. "Все повече бизнеси се случват онлайн. Ние трябва да можем да защитим тези, които предоставят услугите и потребителите", заяви министър Павлова.

Третата тема е завършването на дебата по многогодишната финансова рамка и то преди изборите за Европейски парламент през 2019 г., допълни тя.

Министър Павлова коментира, че очаква по време на Австрийското председателство да бъде пикът на тези дебати.

Относно срещата на Европейския съвет през юни и очакванията там да се даде перспектива за членство на Македония и Албания, министър Павлова коментира, че всичко зависи от двустранните преговори за името между Гърция и Македония и успешното им приключване. Относно варианта за име "Илинденска Македония", министър Павлова каза, че предстои междуведомствената група към външно министерство да направи своя анализ и да установи дали е добър този вариант. "Нека да оставим експертите да поработят още малко", допълни Павлова.

На въпрос дали вижда български принос за сближаване на позициите между Македония и Гърция за името, тя отговори: "Определено смятам. Последните месеци, които инвестирахме именно в това, шестте западно-балкански държави да бъдат заедно, да говорят. Доскоро те не си говореха, не се ръкуваха. Вече стоят на една маса и преговарят. Надявам се, че и ние сме допринесли за това", допълни Лиляна Павлова.