Правителството залага по-високи приходи в Бюджет 2023, но част от тях представляват средствата по ПВУ и дивидентите от държавните предприятия. Те обаче са под риск, тъй като може да не получим втория транш по ПВУ до края на годината. Това заяви пред БНТ бившият служебен вицепремиер Атанас Пеканов.

Според него е добре, че е заложен 3% дефицит и са запазени социалните плащания. Той изтъкна три основни направления, по които бюджетът на Асен Василев се различава от бюджета на служебния кабинет. Това са заложените плащанията по ПВУ, събиране на 100% дивидент от държавните дружества и изместване на част от капиталовите разходи.

По думите му взимането на печалбите от държавните предприятия не е най-доброто решение, но е мярка за повишаване на приходите в извънредна ситуация.

Пеканов бе категоричен, че служебното правителство е изпълнило своя ангажимент и е стартирало предоговарянето на Плана за възстановяване и устойчивост. Той поясни, че ако НС приеме оставащите 10 законопроекта има шанс да получим втория транш по ПВУ до края на годината.

По време на преговорите ЕК ни каза ясно, че не можем да се откажем от зелената сделка, тъй като вече сме получили пари по нея. Посоката по която е поела Европа е производство на чиста енергия, изграждане на повече ВЕИ, добави Пеканов.

По отношение на влизането на България в еврозоната той посочи, че това ще ни донесе само позитиви. Рисковете не са толкова много. Важно е кой ще бъде новият гуверньор на БНБ, каза още той.

Василев анонсира проектобюджета, влизаме в 3-те процента дефицит

Василев анонсира проектобюджета, влизаме в 3-те процента дефицит

На среща с депутатите от Комисията по бюджет и финанси