"Бих казал, че започваме да слагаме ред в хаоса". Това заяви вицепремиерът Атанас Пеканов в отговор на въпрос на News.bg дали подкрепя твърденията на президента Румен Радев, че служебният кабинет въвел ред в хаос в енергетиката.

Коментарът си той направи преди да вземе участие на кръгла маса в КНСБ на тема "Възстановяване чрез зелена и цифрова енергия и промишлена трансформация - Следващо поколение ЕС - справедлив преход за обществото, икономиката и работните места".

По думите му служебният кабинет намерил много липсващи елементи, които трябва да се подредят.

Раздел "Енергетика" спъва внасянето на Плана за възстановяване

Раздел "Енергетика" спъва внасянето на Плана за възстановяване

Отговорихме на изискването на ЕК да зададем нови алтернативни енергийни източници

Пеканов обясни, че отчасти в енергетиката липсва дългосрочна визия и било трудно на служебния кабинет да работи за такава визия. МЕ работи активно по въпроса и всичко е свързано с европейските средства, които трябва да дойдат. Това, което направихме в първия служебен кабинет е да допълним плана за възстановяване и устойчивост - три нови проекта, три нови реформи, които със сигурност вдигат нивото на амбиция, но не са достигнати ясни ангажименти за следващите години, уточни вицепремиерът.

Според него е редно парламентът да вземе решения за дългосрочните въпроси за големи региони в страната. Пеканов смята, че със сигурност трябва да бъдат обявени мерки в областта на енергетиката, които малко по-късно ще бъдат обявени в Министерски съвет.