Реформаторите поискаха закон, с който пенсионните фондове да инвестират в инфраструктурни проекти.

"Хората са разочаровани, защото реформаторската общност не присъства в парламента. Няма ги реформаторските сили, няма ги и ценностите, които отстояваме.". Това заяви лидерът на ДБГ Димитър Делчев на форума за регионални и местни политики "Региони в развитие, а региони в застой...".

Във форума участват, кметове, издигнати или подкрепени от реформаторски партии на последните местни избори.

По думите на Делчев шоуто на управляващите не пълни хладилника. Той подчерта колко важни са местните политики и за това е необходимо да се обсъди какво да се прави оттук нататък.

Найден Зеленогорски - депутат от РБ и председател на регионалната комисия в 43-то народно събрание заяви, че сериозен проблем е пропастта между развитите региони и изоставащите. По думите му, неравномерното разпределение на инвестициите по райони, са причина за обезлюдяването им.

Той беше категоричен, че трябва да се довърши магистрала "Хемус", за да няма диспропорции в развитието на Северна и Южна България. Според Зеленогорски нямало достатъчно средства в бюджета за магистрала "Хемус", нямало достатъчно пари и за тунела под Шипка. Липсва стратегическо мислене как да се помага и на изоставащите райони.

Зеленогорски коментира и механизма, който се използва в развитите държави. Той поиска и у нас да се гласува закон за инфраструктурни облигации. С този закон една част от средствата в пенсионните фондове ще могат да се инвестират в мащабни инфраструктурни проекти.

Според Зеленогорски е блокиран процесът на финансова децентрализация. "В България сме далеч от смислена регионална политика", подчерта още той.

Борислав Великов - депутат от РБ в 43-то НС, заяви, че трябва да се използва Европредседателството, за да има разширение и към Северозападна България, а не само към Западните Балкани.