ЕС да стане по-концентриран относно развитието на правосъдните реформи и мерките срещу корупцията в Румъния и България.

Това са поискали пет страни от ЕС по време на обща среща на страни членки на съюза, съобщи БиБиСи.

Великобритания, Франция, Швеция, Финландия и Холандия са поискали по-ясен и много по-последователен мониторинг от ЕС върху двете страни в сферата на съдебната и правова система, както и в борбата срещу корупцията.

Според информацията инициативата има за цел да се увеличи натискa и да се поставят предпазни клаузи към двете страни.

Според медията посланиците на петте страни членки са поискали среща с Катрин Дей, генерален секретар на Европейската комисия, която отговаря за сътрудничеството с Румъния и България.
Според информацията срещата трябва да се проведе в средата на април.

Представителите на петте държави ще поискат по-голяма прозрачност относно мерките, които се вземат от София и Букурещ в проблемните области, тъй като „те смятат, че реформеният механизъм не се използва по определения начин от двете страни и не се вземат необходимите мерки в проблемните области".

По време на срещата си петте представители ще поискат и всички резултати от проверката на ЕК относно прогреса на България и Румъния, информира медията и допълва, че изнесените резултати ще бъдат обсъдени от останалите членки на съюза.

Инициативата на петте не е пряка молба за налагане на предпазни клаузи на двете страни, коментира БиБиСи, но е опит за увеличаване натиска върху двете страни и вземането на по-конкретни мерки в проблемните сфери.