Моделът на статуквото - ГЕРБ и ДПС - беше изцяло възстановен. Това коментира политологът Петър Чолаков пред БНР.

Както той отбеляза, тече прочистване на кадрите на ПП-ДБ от държавната администрация и навсякъде, където имат ключови постове. Има един много силен живец около ГЕРБ и ДПС да задържат властта, изтъкна Чолаков.

Екзистенциалната им драма е, че нямат подкрепа, няма социална база. Една такава управленска конструкция, реализирана около ГЕРБ или ДПС, би имала една много ниска легитимност, смята политологът.

По думите му правителство с мандата на ГЕРБ ще се ползва с много ниска подкрепа. Дори и ГЕРБ и ДПС да си напазаруват 6 гласа, това не им решава проблема с легитимността, защото "такъв тип управление ще бъде толкова отвратително за голяма част от избирателите, че неговият живот ще бъде много кратък".

Според Чолаков формирането на редовно правителство не е невъзможна кауза. Може да се формира, но този, който го формира, след това ще трябва да плаща много големи сметки. За Борисов кошмарът е да види хора под прозорците му и да има протести, изтъкна Чолаков.

За случващото се в ДПС политологът смята, че има две хипотези - или има борба за власт в партията и увеличаване на влиянието на Делян Пеевски за сметка на Ахмед Доган, или промените се случват с благословията на Доган.

Симеон Дянков очаква кабинет на Росен Желязков с първия мандат

Симеон Дянков очаква кабинет на Росен Желязков с първия мандат

Тихо правителство от експерти може да просъществува по-дълго, но няма да свърши работа