Като "самодейност, легитимираща авторитарни политически тенденции", определи проф. Петър-Емил Митев предложените от управляващите конституционни промени.

"С тази конституция България получи международно признание на функционираща демокрация", подчерта професорът.

Политологът участва в срещата на депутати от Великото народно събрание по покана на лидера на социалистите Корнелия Нинова, съобщиха от БСП. 56 от народните представители от левицата, подписали Конституцията и участвали в нейното написване, се включиха във форума, организиран от Нинова.

У частниците в срещата приеха декларация, с която се противопоставят на идеите на ГЕРБ "да заличат действащата българска конституция и да прекъснат 140-годишната традиция на съществуване на Велико Народно събрание".

"Нужно е да се отчете международното признание, което е получила сегашната конституция. България бе призната за действаща демокрация и това прокара пътя към Европа.Това се случи защото имаме демократична конституция. Призоваваме всички отговорни политически сили да не легитимират този опасен процес на конституционна самодейност, която легитимира тенденции за налагане на авторитаризъм." - заяви Петър-Емил Митев.

Според него, премиерът Бойко Борисов театрално демонстрира авторитарни маниери и "за пореден път прави опит да превърне губеща ситуация в печеливша".

БСП няма да подкрепи проекта за нова Конституция, категорична Нинова

БСП няма да подкрепи проекта за нова Конституция, категорична Нинова

Според соцлидера това правителство е изчерпано

"Тази авторитарна машина предлага да няма Велико Народно събрание. То има 140-годишна история и е част от българската парламентарна традиция. Една държава, която уважава своя парламентаризъм, трябва да уважава тази традиция, а не да я затрива." - посочи конституционалистът.

Той подчерта, че предложените от ГЕРБ промени в основния закон целят да спрат извеждането на конституцията над тоталната власт на една партия, както е досега.

"Колкото по-малко депутати, толкова и по-малко партии. Тези политически сили, които разчитат на 5-6-8% няма да стигнат до 120-членния парламент. Ще се увеличи тежестта на тази партия, която има машината за гласуване. Управляващите от ГЕРБ правят усилия да съсредоточат още повече власт в ръцете на една партия." - каза още Петър-Емил Митев.

"Връх на всичко е отстраняването на преамбюла. Покойният Гиньо Ганев обясняваше, че преамбюлът е философията на конституцията, която определя България като демократична, социална и правова държава.През последните 10 години партията, която има тежест сред съдиите и прокурорите е същата партия, която внася промените за нова конституция. Това е опит за извънпарламентарен натиск." - поясни проф. Митев.

По думите му, не е необходима нова конституция, а е нужно да се изпълнят повелите на сегашната.

"Искането на Борисов и ГЕРБ за свикване на Велико Народно събрание и нова конституция е неадекватно, несъдържателно и погрешно искане. Недопустимо е да липсва определението социална държава в конституцията, която тази партия предлага. България трябва да бъде социална,която се грижи за демографското бъдеще на нацията, социална държава, която не третира здравето на хората като стока и не превръща болниците в търговски дружества, социална държава, която гарантира образованието на гражданите, която справедливо разпределя данъчните тежести, и която се стреми всички нейни граждани да бъдат над равнището на бедността. От това има нужда обществото. Това е повелята на конституцията. И за тази конституция всички ние трябва да се гордеем, че сме допринесли." - завърши проф. Петър-Емил Митев.