"Донбас няма как да не остане при Русия". Това заяви пред БНР историкът проф. Петър Стоянович, който бе парламентарен секретар и началник на кабинета на бившия министър на външните работи Надежда Михайлов.

"Това, което виждаме в последните действия на руския режим, е опит от една страна да се противодейства на натиска на НАТО и Съединените щати, това е повече от ясно. По този начин не само икономически, но и чисто стратегически руснаците ще загубят и без това намаляващото си влияние в региона, ако не присъединят под една или друга форма тези региони", каза Стоянович. 

Над 11 хил. души, евакуирани от Донбас, са в 12 руски региона

Над 11 хил. души, евакуирани от Донбас, са в 12 руски региона

Над 6,8 хил. бежанци са в 125 пунктове за временно настаняване

По мнението му висшата политика не е място на големи моралисти.

Въпросът е в това дали Украйна въобще някога ще може да се превърне в нещо повече от един санитарен кордон, от един буфер между Източния и Западния свят, каза Стоянович.

Напрежението в Донбас не стихва

Напрежението в Донбас не стихва

Провокациите продължават

За речта на руския президент Владимир Путин за несъществуването на Украйна извън Русия той обясни, че когато има нужда много дълго да се обяснява нещо, както в крайно дългата реч на Путин, то значи има нещо, което или понамирисва, или е недоизказано. Това обикновено в дългите речи почти винаги е така.

За речта на руския президент философът Огнян Касабов изтъкна, че Путин не за пръв път се разграничава от Ленин, но и от всички радикални идеи, които идват с Октомврийската революция".

Ситуацията в Донбас може да се усложни, предупреждава Путин

Ситуацията в Донбас може да се усложни, предупреждава Путин

Той разбира Киев за ядрените оръжия и това е стратегическа заплаха, иска Украйна да се откаже от НАТО и да се демилитаризира

"Не е изненадващо, че по такъв начин Путин се разграничи от наследството на Ленин. Отпратката към Първата световна война би трябвало да предизвиква тревога. Изглежда Путин се отдава на някакви исторически рефлекси".

"Ние трябва да си помислим какви са военните амбиции на нашите евроатлантически партньори", добави още Касабов.