Ръководителят на Делегацията българските социалисти в Европейския парламент Петър Витанов предложи възстановяването на идеята за балканско обединение в рамките на ЕС по примера на Вишеградската четворка по време на конференция на тема "Напред! Силен глас в Европа" в град Мангалия в Румъния. Основни теми в дискусията бяха присъединяването на България и Румъния към Шенген, регионалното сътрудничество и ситуацията в Черно море на фона на войната, съобщиха от пресофиса на евродепутата.

Според Витанов в обединението Б3 (Балкани 3) Гърция, Румъния и България ще могат да обединят усилия в сектори като енергетика, транспорт, зелени политики. Идеята е лансирана за първи път преди около 10 години. "Вишеградската четворка показа, че обединени по регионален принцип и с общи интереси, държавите са по-силни, а гласът им в Европа се чува по-отчетливо", коментира той.

Припомняме, че в петък румънският евродепутат Еуджен Томак, председател на Партия Народно движение, предложи да бъде създаден мини Шенген, в рамките на който Румъния, България и Гърция да премахнат границите помежду си.

На конференцията в Мангалия Петър Витанов заяви, че трябва да има силен политически натиск за приемането ни в Шенген. "Сега имаме тази геополитическата възможност в контекста на войната в Украйна. Нуждаем се от консолидиран ЕС, който да не дава фалшиви надежди на своите граждани. Българското правителство трябва да положи максимални усилия да убеди партньорите си. Трябва да се използват всички форми на натиск, защото поредното отлагане на влизането ни в Шенген, ще донесе само недоверие и силен евроскептицизъм", изтъкна той.

Според участниците във форума предизвикателствата в региона на Черно море са свързани основно с аспектите на сигурността - на доставките, за осигуряването на транзит на стоки, с развитието на инфраструктурата и нови трасета за петрол и през Каспийско море, както и с изграждане на алтернативна инфраструктура за енергийни източници. "САЩ приеха закон за защита на своите интереси в Черно море, а черноморските държави сякаш не мислят за собствената си сигурност. Затова е изключително важно развитието на регионалното сътрудничество, защото само с обединени усилия можем да защитим общия интерес на нашите граждани и нашия регион", посочи българският евродепутат.

Денков гради обща стратегия за Шенген с Румъния

Денков гради обща стратегия за Шенген с Румъния

Премиерът обсъди и двустранни образователни проекти с президента на Молдова

На конференцията Румъния бе представена от четирима министри - Раду Опреа, министър на икономиката, предприемачеството и туризма, Симона Букура Опреску, министър на труда и социалната солидарност, Адриан Качиу, министър на инвестициите и европейските проекти, и Богдан Груя Иван, министър на цифровизацията и научните изследвания. Присъстваха още Хана Джалул Муро (Испания), вицепрезидент на Социалистическия интернационал, Титус Корлацеан, председател на Комисията по външна политика на румънския сенат, и евродепутатът и бивш министър Виктор Негреску.