"Няма да се състави правителство и в тази ситуация е по-добре да не се съставя.". В това е категоричен евродепутатът от БСП/ Прогресивния алианс на социалистите и демократите Петър Витанов часове преди номинираният за премиер Асен Василев да върне изпълнен или не мандата за съставяне на правителство на президента Румен Радев.

Пред БНР Витанов изрази неодобрение от случващото се в последните дни. "Това е недемократичен подход, който няма нищо общо с практиката в европейските страни. На някого може да му се струва нормално да търси по такъв начин подкрепа, но това е пар екселанс пазаруване", категоричен е Витанов.

Пленумът на БСП между ще го бъде и няма да го бъде кабинета "Василев"

Пленумът на БСП между ще го бъде и няма да го бъде кабинета "Василев"

Повечето НС на столетницата отказат да коментират преди заседанието

Според него начинът, по който Кирил Петков и Асен Василев се опитват да съберат подкрепа за ново правителство, би отблъснал голяма част от хората, които искат да участват в един политически процес. Това ще рефлектира и върху изборите, ще видите, обясни Витанов.

Той даде пример с резултатите от частичните местни избори в различни региони на страната, на които имаше много ниска избирателна активност.

По думите му БСП е създала усещане, че иска да участва на всяка цена във властта, което отблъсква избирателите ѝ.

"Не виждам как с това мнозинство може да има устойчиво управление. Невъзможно е. По-нормалното е да се отиде на избори, но БСП да има ясен облик, а не червени гъвкави линии", каза Витанов.

Относно социологическите прогнози за състава на следващия парламент Витанов каза: "Когато "Възраждане" ни е плашилото, всички ще отидат под шлифера на Бойко Борисов".

Припомняме, според изследване на "Алфа рисърч", ако сега се проведат избори, в парламента ще има 7 партии като новата политическа формация на бившия служебен премиер Стефан Янев "Български възход" ще влезе на мястото на "Има такъв народ" (ИТН).