Най-добрият за страната вариант за излизане от кризите е ГЕРБ да проявят смирение и да подкрепят правителство на малцинството, излъчено от "Продължаваме промяната/Демократична България" с втория мандат. Това бе есенцията в изказването на съпредседателя на "Промяната" Кирил Петков, което той даде в кулоарите на парламента.

"Ако махнем целия театър, ние сме в първия мандат на ГЕРБ. Пред ГЕРБ има 3 избора и те са много ясни. Първият вариант - правят правителство на малцинството, на личностите, на експертите, програмно. И отиват при ДПС и искат подкрепа от хора като Делян Пеевски. Избор две - не можем да направим правителство, отиваме на избори, това вчера го каза (Борисов), губим три месеца историческо време, губим европейски средства, губим цялата възможност България да влезе в еврозоната, дори Румъния да ни отцепи за Шенген", очерта първоначално минорните сценарии бившият премиер.

Най-простия и резонен избор (№3) според Петков: "Подкрепят правителство с втория мандат, ние бяхме абсолютно прозрачни от самото начало с мандата, който ни е даден от нашите избиратели и нашите органи, с законодателната и управленската програма. Ако има критики по управленската програма, няма проблем, ако тези критики са основателни, ще ги чуем, ще ги впишем. Вече е време те да кажат кой от тези три избора ще направят."

Явор Божанков: План Б няма, има план Z

Явор Божанков: План Б няма, има план Z

Разговорите в парламента за ГЕРБ били просто една фасада, но Борисов имал избор

Съпредседателят на ПП отново подчерта, че от партията му са готови да дадат контрола на важните комисии в НС на ГЕРБ при условие, че те подкрепят тяхно правителство на малцинството.

Лидерите направили крачка назад, аргументира се Петков. Очевидно обаче това не касае фигурата на Асен Василев, който бе предложение за финансов министър. "Като финансов министър няма по-добър експерт при нас. Нали искаме да свършим работа", категорично заяви Петков.

Попитан кога ще бъде срещата между ПП и ГЕРБ за обсъждане на програмата на партията на Борисов, за която вчера анонсира Десислава Атанасова, Петков отказа коментар. Аналогично мълчание цари и от пресотдела на ПП/ДБ.

Атанасова отговаря на Петков: ПП пък имат само два варианта

Атанасова отговаря на Петков: ПП пък имат само два варианта

ПП нямат опция да избират каквото и да е, смята Десислава Атанасова