Не отговарят на истината думите на министър-председателя Кирил Петков, че правителството на ГЕРБ бездействало 12 години по строителството на газопровода с Гърция, който следва да вкара в страната ни азерско синьо гориво на доста по-ниски от руските цени. В това бе категоричен на пресконференция лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов.

"Една лъжа, когато се повтори няколко пъти, става истина. Това е още от хитлеристка Германия, Гьобелс. С цялото ми уважение към г-н Петков искам да му напомня, думите му, че от 12 години не се строило нищо по гръцката връзка. Аз казвам, че от 1300 години, още 30 и 40 и 50 от тях не е строено, с изключение при нас", каза той.

"Строителството на връзката е започнало още през 2019 година при правителството на Бойко Борисов. Първата копка - 22 май 2019 година. Досега това прави ли 12 години? Дори по трънския курс не го прави", възмутено-ироничен бе бившият премиер, който използва и снимков материал за подкрепа на фактите, изложени от него. "Има ги и в Гугъл снимките ни с Ципрас. И никой не го е изрязал. Защото ако бях резнал Ципрас..."

Борисов посочи още - именно заради усилията на ГЕРБ за ударно строителство на т.нар. "Балкански поток" България не е застрашена да остане без газ. "Да похваля Петков, че каза, че благодарение на тръбата и Сърбия, Унгария, Австрия и България, са защитени и имат огромно количество газ. Ние последни ще пострадаме. Последна ще изстине България."

Хидротестовете на интерконектора Гърция-България са на финалната права

Хидротестовете на интерконектора Гърция-България са на финалната права

Общият дял на изпълнени хидротестове достига 2/3 от цялата дължина на трасето