Справяне с последствията от опустошителните наводнения от последните дни и справяне с енергийната криза. Това ще са приоритетните стъпки на новото правителство, стана ясно от първите думи на Кирил Петков в кулоарите на парламента, след като бе избран за министър-председател.

"Утре първата ми работа е да видя какво става с пострадалите хора и какви мерки са взети. След това приоритет ни е енергийната криза. Ще направим всичко възможно от 1 януари да не скочат цените на тока за битовите потребители", каза новият премиер. И добави - Народното събрание ще назначи нови членове на енергийния регулатор. "КЕВР трябва да започне да работи вече не само като печат за цени, а да влезе дълбоко в разходната и приходната част на всички енергийни дружества".

Кирил Петков е новият премиер на страната

Кирил Петков е новият премиер на страната

134 народни представители гласуваха "за"

Попитан от News.bg дали може да гарантира, както направи Корнелия Нинова, че скок в цените няма да има, той отговори: "Това ще бъде основен наш приоритет. Оттук нататък всичко, което зависи от нас, ще го правим на 100%".

Основен друг приоритет в сектор "Енергетика" е завършването на дългоочакваната газова връзка с Гърция, по която следва да потече евтин азерски газ.

Няма да бъдат съкращавани 30% от държавната администрация, добави още Петков. В средата на следващата година, когато кабинетът възнамерява да направи бюджетна актуализация, ще бъда направен "ясен анализ" за оптимизирането на държавните служители. 

Нищо няма да се свърши набързо, така че за отчетната актуализация да имаме ясна представа за мерки. "Всеки, който работи, не трябва да се страхува, че ще бъде съкратен", успокои той.

Петков няма да губи нито минута, ще следи делата, призовава да ги следим и ние

Петков няма да губи нито минута, ще следи делата, призовава да ги следим и ние

Обещава хората да продължат да го виждат всяка сутрин, вървейки по софийските улици

За РСМ - добросъседството е основа за икономически растеж, трябва да е приоритет не на база лозунги, а на база работни групи, решаване на съществуващи проблеми, отваряне на диалога за всички възможности, които трябва да спечелим заедно, трябва да има влакова връзка, директен полет, взаимни културни събития, уточни той. Това за него е важна цел, прекалено сме малки, за да се делим и цепим икономиките ни трябва да са свързани и да сме от общ регион, който трябва заедно да расте. Когато сложим на масата всички синергии, този диалог ще е в конструктивна линия, категоричен бе той.