КНСБ и КТ "Подкрепа" са против изказаното предложение на Асен Василев, съпредседател на "Продължаваме промяната" и спряган за министър на финансите, за съкращаване на държавните служители с 10%. След проведения в Министерски съвет Тристранен съвет за сътрудничество те коментираха темата.

"И в момента има тежък недостиг на кадри от инспектори за контролиране и спазване на трудовото законодателство - фирмите са над 400 000 и ако някой се чуди защо в страната не се спазват законите, няма кой да отиде на място и да проверява, защото няма социални работници, които да се грижат за това. В най-бедната държава в ЕС имаме малко над 2000 социални работници, каза Ваня Григорова от КТ "Подкрепа".

Когато този човек заговори за редукция на броя на служителите, е добре да си спомни за полицаите - посочи тя. Те не са равни на служителите на МВР, има пожарникари, служители, занимаващи се с лични документи, телефон 112 и 90% от бюджета на МВР отива за заплати, няма за обувки, за хартия за принтери, униформи и др. Хубаво е да спре популизмът на новите управляващи и да спрат да лъжат, че ще намалят още повече държавната администрация. Ако я орежат, означава да останем без държава, тя провежда държавната политика на терен, категорична бе Григорова.

Съкращението на чиновници ще помпа ли безработицата?

Съкращението на чиновници ще помпа ли безработицата?

Не и ако имат желание да работят, според Васил Велев

14% - 30 000 държавни служители, ако орежем - първо те не са 200 000, а са под 130 000 и обхващат държавната и общинската администрация, тази злоупотреба и нападките към държавните служители е крайно време да спрат, призова тя.

Любослав Костов от КНСБ добави, че смята, че безработицата ще нарасне, а съкращение на 30 000 служители ще е шоково. Някой питал ли ги е тези хора от каква квалификация имат нужда, питат от КНСБ.

От държавната администрация 1/3 са пенсионери и могат да продължат като консултанти със сигурен доход пенсия, 1/3 са в пенсия, даже и да са 30 000 съкратените, има работа за повече в страната, могат хора да бъдат преквалифицирани, тъй като на пазара на труда има дефицит на работна ръка от 45 000 души, отсече Васил Велев от АИКБ.

Повече безработни ще брои БСК при скок на минималната работна заплата

Повече безработни ще брои БСК при скок на минималната работна заплата

Българската икономика навлиза в период на спад