Премиерът Кирил Петков ще бъде на посещение в Азербайджан в четвъртък, съобщиха от пресцентъра на Министерския съвет. В рамките на визитата си той ще участва в Деветия глобален форум в Баку, организиран от неправителствената организация - Международен център "Низами Ганджави". Тазгодишното издание на форума е посветено на темата "Предизвикателства пред глобалния световен ред". Дискусиите ще бъдат посветени на актуалната геополитическа ситуация, бъдещето на световната архитектура на сигурността, енергийната сигурност, глобализацията и неравенствата, борбата с изменението на климата и др.

Премиерът ще се изкаже при официалното откриване на форума, в който ще участват настоящи и бивши държавни и правителствени ръководители от над 50 страни, представители на международни финансови институции и неправителствени организации, учени и журналисти.

Петков очаква страната ни да получи договорено количество азерски газ

Петков очаква страната ни да получи договорено количество азерски газ

Той и Байрамов отбелязаха добро сътрудничество в енергетиката

По време на посещението си в Баку българският министър-председател ще проведе среща с президента на Азербайджан Илхам Алиев. Разговорите ще бъдат свързани главно със сътрудничеството в областта на енергетиката, включително и предстоящите доставки на азерски газ в България.

Припомняме, че азерският газ е една от алтернативите за страната ни след спирането на газовите доставки от Русия. България успя да договори природен газ от Азербайджан. За да почне да го получава обаче е необходимо да заработи интерконектора между България и Гърция. През май министър-председателят обяви, че се очаква строителството на газовата връзка да бъде завършено през настоящия месец и тя да бъде въведена в търговска експлоатация за предстоящия отоплителен сезон след необходимите проверки за качеството й, които вече се извършват.

Азербайджан обеща сигурни и дългосрочни доставки на газ за България

Азербайджан обеща сигурни и дългосрочни доставки на газ за България

Страната ни имала достатъчно разклонена мрежа от интерконектори със своите съседи