"Недостиг на храна в световен мащаб ще има, ще има по отношение на произведеното зърно в Украйна. В Европа на пръстите на едната ни ръка се броят държавите, които произвеждат зърно повече, отколкото потребяват и ние имаме щастието България да е една от тях". Това заяви пред БНР Пламен Абровски, председател на парламентарната комисия по земеделие.

В България недостиг на зърно не е невъзможно да се получи, ще е изключително трудно да останем без хляб. Въпросът ще бъде на каква цена, защото в момента цената на зърното скача главоломно, каза той.

Украйна е изнесла над 1 млн. тона зърно въпреки войната

Украйна е изнесла над 1 млн. тона зърно въпреки войната

Страната е засяла около 7 млн. хектара пролетни култури през тази година

Ако блокираните 20 милиона тона украинско зърно рязко излязат на пазара, това ще означава изключително поевтиняване на зърното, което може да обрече на фалит нашите зърнопроизводители, предупреди Абровски.

Може би не трябваше да правим нулева ставка за хляба, тя няма да понижи цената, смята той.

Обяснението му е, че тази нулева ставка за един определен период от време няма да позволи да се увеличи неговата цена, защото ще има 20% буфер. "По-правилното нещо беше да бъде въведена нулева ставка на ДДС за брашното, нулева или поне намалена ставка на 9% за плодовете и зеленчуците, за млякото, за месото, за яйцата - за суровината, от която се произвежда нашата храна. Има много по-голяма логика в това, отколкото да намалявам ДДС-то на крайния продукт", смята депутатът, който е юрист по професия.

Пламен Абровски е изненадан, че в мерките на правителството не се намалява ДДС за родното производство.

Държавата може и да не успее да купи евтино зърно

Държавата може и да не успее да купи евтино зърно

Имаме обаче протокол на разговорите

Със зърното, което държавата щеше да изкупува, не се случва нищо към настоящия момент, уточни Пламен Абровски по повод инициативата на Земеделското министерство от преди месеци.

Ако сега, по време на сезона близо една четвърт от зърното няма да го има, ще започне масово изкупуване на зърно, което ще означава изключително висока цена. "При липса на мерки за брашното, самото брашно ще бъде на изключително висока цена, следователно на един малко по-късен етап ресурсът, от който ще се прави хляб, ще стане скъп", каза Абровски.

Според Абровски правилно в настоящата ситуация е мелничарите и животновъдите да имат достъп до по-евтино кредитиране, за да закупят брашно и фуражи

Държавата помага с кредити животновъди и земеделци

Държавата помага с кредити животновъди и земеделци

Максимум 15 000 лв. при 2% лихва