Европейската интеграция е най-ефективната мярка за преодоляването на днешните кризи в Европа.
Такава позиция изразиха президентът Росен Плевнелиев и федералният президент на Република Австрия (2004-2016) д-р Хайнц Фишер, които разговаряха във Виена в рамките на работното посещение на държавния глава в централноевропейската държава.

Двамата отбелязаха, че България и Австрия имат отличен политически диалог и ще продължат да развиват двустранното търговско-икономическо и инвестиционно сътрудничество, както и културните връзки между двата народа.
Те заявиха желанието си за последващо задълбочаване на двустранното партньорство на всички равнища.

Росен Плевнелиев и Хайнц Фишер потвърдиха и подкрепата си за укрепване на европейските ценности и за задълбочаване на процеса на европейска интеграция, като най-ефективна мярка за преодоляване на днешните кризи в Европа. Двамата бяха единодушни, че само заедно държавите от ЕС могат да преодолеят общите предизвикателства, пред които са изправени.

Актуални въпроси от международния и от европейския дневен ред обсъди държавният глава с министър-председателя на Федерална провинция Долна Австрия Ервин Прьол. Президентът Росен Плевнелиев благодари на д-р Прьол за оказаната на страната ни подкрепа при въвеждането на дуалната система в българското образование.
Прилагането на австрийския опит в дуалната система на професионално образование беше определено като полезна мярка с дългосрочен ефект за намаляване на младежката безработица в България. В Австрия дуалното обучение обхваща над 250 професии с период на обучение между 2 и 4 години.