25,1 % биха получили ГЕРБ, 14,1 % - БСП, 2,6 % - „Атака" и 2,1 % - ДПС, ако изборите за президент бяха днес. Това сочат данни от проучването на Центъра за анализи и маркетинг, представени днес. Проучването е проведено в периода 19 - 25 март сред 1024 пълнолетни граждани.

Подкрепа за СДС заявяват 1,7 % от анкетираните, а за ДСБ - 1,2 %. 17,7 % заявяват, че няма да гласуват на предстоящите президентски избори.

На първо място сред предпочетените за президент политици, ако се кандидатират, е Росен Плевнелиев с 20,4 %, следван от бившия външен министър Ивайло Калфин с 13,2 %. Заявената подкрепа за първия български еврокомисар Меглена Кунева е 12,7 %, за Надежда Нейнски - 4,2 %, за Волен Сидеров - 4 %.

Данните сочат, че е почти сигурно, че следващият президент ще бъде от ГЕРБ. Това каза Юлий Павлов, който представи изследването.

Павлов посочи още, че всички политическите сили са длъжници на избирателите, защото половин година преди изборите все още няма определени ясни кандидатури и избирателите ще имат малко време да се ориентират. Той припомни, че във всички нормални демократични държави кандидат-президентските двойки са ясни поне година преди изборите.

Според Павлов единствената официално обявена кандидатура е на Волен Сидеров, който обаче не прави нищо. Има и един неофициален кандидат-президент, който вече прави кампания, появява се често в медиите, провежда срещи в страната. Това по думите му е Меглена Кунева. „Невъзможно кандидат да се появи в последната минута и да спечели изборите", смята социологът.

Според социологическото изследване кандидатът на ГЕРБ ще излезе на първа позиция на първия тур на изборите. За второто място на първия тур има известни колебания, които зависят от това кой ще е кандидатът на БСП и каква ще е подкрепата за Меглена Кунева. Резултати от изследването показват, че засега тя събира подкрепа от електоратите на повечето политически сили.