България трябва да ускори подготовката за присъединяване към зоната на единната европейска валута, в противен случай рискува да изостане от процеса на вземане на решения в Обединена Европа.

За това е предупредил президентът Росен Плевнелиев на среща в Ню Йорк с еврейски организации. По традиция в рамките на редовната сесия на Общото събрание на ООН президентът обменил мнения с представители на световната еврейска общност по въпроси от актуалния европейски и международен дневен ред.

Плевнелиев посочил, че след референдума за излизане на Великобритания от ЕС Обединена Европа се нуждае от нов тласък на процеса на европейска интеграция, който да възвърне доверието на европейските граждани в институциите.

Плевнелиев и представителите на еврейската общност споделили притесненията си от нарастващия популизъм в Европа и в международен мащаб.

Българският държавен глава получил благодарност за ангажираността на България в борбата с тероризма. Представителите на еврейските организации дали висока оценка за работата на българските власти и приветствали напредъка в разследването на атентата в Сарафово от юли 2012 г., което вече е доведено до съдебна фаза.

На срещата президентът очертал напредъка по текущите реформи и модернизацията в ключови сектори в България, както и аспекти на стратегическото партньорство със САЩ и Държавата Израел в редица сфери като енергийния сектор, сигурността и отбраната, борбата с тероризма.