"Ако трябва да погледнем напред, беше груба грешка новоизбраният президент Румен Радев да не се съгласи мандатът му да започне със служебен кабинет. Това щеше да го постави в силни позиции. Той можеше да смени всеки човек от този кабинет", заяви в студиото на bTV секретарят на президента Плевнелиев за връзки с гражданското общество Румяна Коларова.

"Плевнелиев не търси власт, не търси да клонира власт. Това е една от най-характерните черти на този мандат", обяви Коларова.

Според нея е политическа грешка отказът на встъпващия днес в длъжност Румен Радев да участва в съставянето на служебен кабинет докато в президентството още беше Росен Плевнелиев. В момента цялата тежест - съставянето на новия кабинет, отговорност, са върху Радев, а това е тежка задача, обоснова мнението си коларова. "Всички ще гледат под лупа. Можеше да прехвърли вината", заяви тя.

В коментар за отминалите 5 години президентски мандат Коларова каза, че от юни 2013 Плевнелиев има яростни противници.

Запитана дали като враг може да се разпознае и вицепрезидентът Маргарита Попова, Коларова каза: "Очевидно там разминаването е тотално. Попова не може да разбере как така президентът ще се откаже от някаква власт - това е жена, за която властта е самоцел".

Припомняме, вчера, по време на последната пресконференция за мандата на Плевнелиев-Попова, съвсем ясно стана тяхното разминаване - в случая - за контрола на спецслужбите.

Маргарита Попова скастри Плевнелиев за преотстъпени правомощия

Маргарита Попова скастри Плевнелиев за преотстъпени правомощия

Без помирение ни чакат тежки времена, предупреди вицето в отчета си

Президентския контрол върху разузнаването е липса на контрол, каза Коларова. "През 2012 година беше постигнато пълно съгласие между всички политически сили. Когато един човек няма увереност в собствената си... това е разликата между президента и вицепрезидента", обобщи политологът.

Относно президентския контрол върху спецслужбите, Коларова смята, че това не е функционално за държавата. Макар че е президент, той преценява, че не е ефективно, готов е да отстъпи правомощието си, както и да не назначи кабинет за 20 дни.

Той не е робувал на общественото мнение. Затова той е много далеч от политиката, ще излезе като човек, който мисли за държавата, а не за политическа сцена, заяви Коларова за президента Росен Плевнелиев, който днес предава мандата на своя наследник на поста Румен Радев.