Продължавам да бъда посветен на европейското и демократично развитие на България, но нямам планове и няма да се връщам обратно там, където бях.

Лично опровергавам всякакви внушения - не са водени разговори с мен (за наследяване премиерския пост от Бойко Борисов - б.р.), нито ще бъдат водени.

Това заяви президентът на Република България (2012-2017 г.) Росен Плевнелиев в отговор на въпрос: "Готов ли сте да се върнете в политиката?".

Повод за питането бе анализ в столичен вестник, където той е посочен за един от тримата възможни да оглавят второ правителство ГЕРБ-ОП до края на настоящия управленски мандат. Другите двама са кметът на Враца Калин Каменов и евродепутатът Андрей Новаков.

Не бива да бъде принизявана ролята на държавния глава. Държавният глава е призвание за цял живот. Президентът Плевнелиев остава за цял живот президент на Република България, а не министър-председател или кмет или министър. Понякога си мисля, че дори сега, когато съм по-свободен, когато няма протокол, когато мога да казвам нещата в прав текст, когато съм активен на много фронтове и продължавам да помагам на България, понякога дори се чувствам още по-полезен, обясни предишният президент.

Относно отказа на КРИБ да регистрира Асоциация на иновативните технологии, той заяви, че

Асоциацията е един проект от бъдещето, една уникална идея на млади, просветени и успели българи по целия свят, които създадоха организация, обединяваща 28 клъстера на България,. Тя е стъпила на здравата основа на асоциацията на бизнес клъстерите, която беше създадена още в далечната 2009 г. Това са инсинуации, неверни твърдения, които виждаме в последните няколко дни, че президентът Плевнелиев едва ли не е ръководител на тази организация, че президентът Плевнелиев лобира по един или друг начин. Истината е, че аз съм почетен създател и председател на автомобилния клъстер в България, с което се гордея, каза той.

Автомобилният клъстер се разви изключително успешно в България, ние създадохме 65 хиляди работни места и над 200 фабрики. Но автомобилният клъстер е един от 28 в работодателската асоциация Брайд. Затова аз нямам нищо общо, нито с управителния съвет, нито с начина, по който се взимат решенията, нито ще имам. Но се гордея, че автомобилният клъстер е един от многото организации, които се обединиха.

Брайт не е нова асоциация, а тя стъпи на бизнес клъстерите, които бяха създадени през 2009 г. Очакваме комисията да си свърши работата и България да има своята шеста по ред бизнес организация. Брайт ще работи с всички, така че да дадем път на инвестициите и индустриите и работните места на бъдещето в България.

327 нови случая на коронавирус, рекорден брой в болници и интензивни отделения

327 нови случая на коронавирус, рекорден брой в болници и интензивни отделения

Направени са 2257 теста...

Плевнелиев бе попитан да оцени и затягането на мерките в цялата страна.

"Виждаме какво се случва по света, това ни помага да си дадем сметка как се развива България на фона на тази глобална пандемия. България стои добре, ако погледнем фактите, ако погледнем цифрите. Няма от какво да се срамуваме. При първата вълна се взеха мерки на време и мисля, че всички разбрахме и трябва да бъдем благодарни, основно на Кризисния щаб, който действаше национално отговорно.

При втората вълна на пандемията виждате, например, държави като Сърбия или Чехия, извинявайте, но в Чехия броят на заразените е 11 хиляди на ден. В България все още сме около 1000, това ни казва, че не сме толкова зле, колкото много други държави. Всичко е въпрос на самодисциплина. Моето обръщение към всички е, нека да знаем, че политиците не са удобното извинение, нито Националния кризисен щаб, затова че все още много хора в България не носят маски на публични места, не спазват правилата, ако щете дискотеките продължават да бъдат пълни, а СЗО ни казва какво да правим и какво да не правим в този момент.

"Нека всяко семейство, всеки човек да носи отговорността и заедно като общество да минем по един отговорен начин през този труден момент. Това ще ни сплоти, ще ни направи още по-силни", каза Плевнелиев.

Плевнелиев посети незавършената черква "Св. Димитър" в село Долно Българчево, чиито камбани зазвъняха на днешния Димитровден.

Черквата се строи от 2006 година, проектът е на благоевградския архитект Коста Сандев. Двете камбани бяха освети от Неврокопския митрополит Серафим.